Med passion för rock och fåglar

Familj Artikeln publicerades
”Det bästa är att du kan skåda var du än är. Man behöver aldrig ha tråkigt”, säger Lars Göte Nilsson som har gjort fågelskådningen till ett yrke. 2 bilder
Foto:Peter Åklundh
”Det bästa är att du kan skåda var du än är. Man behöver aldrig ha tråkigt”, säger Lars Göte Nilsson som har gjort fågelskådningen till ett yrke.

Han gick från att driva sitt eget tryckeri till att arrangera fågelskådarresor runt om i världen. Lars Göte Nilsson har gjort ett yrke av att skåda fåglar – och stortrivs.

Lars Göte Nilsson möter upp på sitt kontor. Han är klädd i friluftskläder och ser ut att var redo att ge sig ut för att skåda fåglar så fort tillfälle ges.

Han är nyss hemkommen från Ghana dit han åkte med ett gäng fågelskådare på jakt efter exotiska arter.

– Det var en annorlunda resa med riktigt nyfikna och intresserade artjägare, de ville alltså se så många arter som möjligt.

Högst på önskelistan var bland annat att se Egyptian plover, också kallad för krokodilväktare och Yellow headed picathartes som lever i grottor och bara finns i ett speciellt område i Ghana.

– Vi vandrade i flera timmar för att komma fram, sedan satte vi oss knäpptysta på en bänk och väntade på att se en Yellow headed picathartes. Vi var helt täckta av bin från klockan 16 till 17.25 när den första fågeln visade sig.

Intresset för att skåda fåglar började gro när Lars Göte var i tioårsåldern.

– En dag såg jag tio klumpar i ett träd. Sedan såg jag att de rörde sig och det visade sig vara 29 ugglor. Så jag började läsa om dem och förstod att det var hornugglor. Sedan dess har jag skådat fåglar i alla år.

Det nästan lyser i ögonen när han pratar om fåglar.

– Målet var att se fyra hundra olika arter i Sverige och jag nådde dit förra året. Troligtvis var det tack vare nordostliga vindar från Ryssland och Sibirien som förde med sig flera nya arter till Sverige.

I 25 år drev Lars Göte ett eget tryckeri i Höganäs tills han en dag kom på att han ville satsa på fågelskådningen. Det hela började med guidade turer och en butik på Kullaberg.

– Det funkade jättebra och folk var nöjda så då föddes idén att starta Birdwave.

Företaget arrangerar resor till utvalda platser runt om i världen och fokus ligger just på fågelskådning.

Lars Götes intresse för naturen kommer från hans morfar, som bodde på landet utanför Helsingborg. Han var en mångsysslare och hittade alltid nya sätt att försörja sig på, något som den unge Lars Göte fascinerades av.

– Jag gillar att vara ute i det fria och att hålla på med massor av saker samtidigt. Men jag hamnade ändå i tryckeribranschen därför att min pappa arbetade där.

Att lämna tryckeriet var en lättnad. Då handlade livet nästintill enbart om att jobba och Lars Göte höll på att gå in i väggen. Stressen kom till stor del från känslan av att inte räcka till.

– Jag blev förvånad över att det var så lätt att lämna företaget. Jag har inte ångrat mig en sekund. Förr var jag rastlös men nu tar jag mig tid att känna efter om saker är rätt eller fel. Samtidigt skulle jag aldrig kunna sätta mig ner och känna mig nöjd.

För tre år sedan flyttade Lars Göte från Nyhamnsläge till Kristianstad.

– Hela vattenriket är en pärla. Det enda jag saknar här är de sträckfåglar och havsfåglar som passerar Kullaberg. Här har jag ännu inte hittat en naturlig led för dem, men jag gillar att skåda i Äspet och Friseboda.

Nu reser han över hela världen för att skåda fåglar. Favoritlandet är Armenien med stäpp, öken, berg och våtmark.

– Första gången jag var där hittade jag en ny art för Armenien. Det var en ökenfink, men guiden som var med trodde inte på mig. Året därpå hittade hon samma ökenfink, som dessutom häckade och hon ringmärkte den. När jag reste tillbaka i maj förra året såg jag den ringmärkta ökenfinken igen.

Nu hoppas Lars Göte få igång fler turer i Kristianstad, gärna kombinerat med mat och husrum. Internationellt planerar han inför resor till Peru, Portugal och Kazakstan. Närmast i tiden bär det av till Georgien.

Men livet handlar inte enbart om fåglar utan även om musik.

Som fjortonåring var Lars Göte på en av sina första konserter och såg Cornelis Vreeswijk på idrottsplatsen Harlyckan i Helsingborg.

– På något sätt hamnade jag i hans omklädningsrum för att be om en autograf. Han frågade vad jag ville och jag var faktiskt ganska rädd då.

Men Vreeswijk gjorde som Lars Göte önskade och skrev sin autograf på en lapp. Sedan dess har artisten spelat en viktig roll i Lars Götes liv. För ett par år startade han bandet Märk Väl som spelar Vreeswijkcovers på skånska.

Men musikkarriären startade redan 1969 när Lars Göte startade bandet Stenen kryper.

– Vi var först med ett sådant namn, innan Fläsket brinner och Grus i dojan och alla de där banden.

Det började med "egen musik med galna texter" men efter några års tystnad och en comeback på 90-talet är de ett de ett renodlat Rolling Stones tributeband.

Fakta

Lars Göte Nilsson

Född: 1952 i Helsingborg.

Bor: I Kristianstad.

Gör: Driver Birdwave, en resebyrå med inriktning på natur och fåglar och samarbetar med bland annat med Skånes ornitologiska förening och naturum Vattenriket.

Musik: Spelar munspel och sjunger i Stenen Kryper och Märk Väl.

Familj: Sambon Tin Josefsdotter och sönerna Michael och Andreas.

Favoritfågel: ”Jag gillar havsfåglar och hade velat se fler arter av albatross. Jag fascineras av dem. Det mäter 2,5 meter mellan vingspetsarna. De landar inte på land under sina första fem år förrän de kommer tillbaka till ön som de föddes på. Då har de ingen vana att landa utan det ser verkligen ut som i scenen ur filmen "Bernard och Bianca i Australien". På Nya Zeeland 1995 såg jag en hona på ägg, hon var runt 35 år då. Häromåret hörde jag att hon fortfarande lägger ägg. En annan häftig upplevelse var en svartbrynad albatross som höll till vid Hovs hallar utanför Torekov 2001.”

Visa mer...