Mjukt underlag och roliga gungor på modern lekplats

Familj Artikeln publicerades

Är du trött på din gamla lekplats i området? Gör en utflykt till en modern nybyggd variant i Västra Sjöstaden i Ystad!

Gungor, klätterställning och sandlåda utgör basen precis som gamla tiders lekplatser men lekplatsen i Västra Sjöstaden är mer genomtänkt och färgglad än dem som många föräldrar är uppvuxna med.

- Tanken bakom lekplatsen var att den skulle rikta sig till barn under tio år och kanske framförallt förskolebarn. Äldre använder inte lekplatser på samma sätt, säger Per Larsson, trädgårdsingenjör på Ystads kommun.

I ena hörnet står gungställningen med tre olika typer av gungor - en babygunga, en däckgunga och en fågelbogunga där flera barn kan ligga, sitta eller stå samtidigt. Den sistnämnda typen har blivit mycket populär på senare år.

Sedan kan barnen fortsätta till den röda klätterställningen med rutschbana och lekhus, gunga lite på gunghästarna för att sedan styra vidare till sandlådan där grävskopan står redo.

Alla aktiviteter vilar på det nya lekplatsunderlaget med en slags gummimatta. Grusen och sanden som tidigare fanns under gungor och klätterställningar är som bortblåst.
- Gummimattan ligger på små krossade däckbitar. Det är ett underlag som är godkänt som fallskydd. Men det är också bra för handikappade. Det gör att rullstolsburna kan rulla fram till gungorna och äldre personer med rullator kan följa med barnen ända fram till klätterställningen.

Lekplatsen är handikappanpassad även på andra sätt. Vid sandlådan finns till exempel ett sandbord så att även rullstolsburna barn kan leka med sanden.

- Det var en idé från vår handikappkonsulent och vi tyckte att det var en bra idé.

Bredvid lekplatsen ligger en bollplan och ett grönområde där barnen kan springa fritt. Och för den som är hungrig går det utmärkt att ta med picknickkorgen. Här finns flera bänkar och ett bord att duka upp lekplatsfika på.
Så tar du dig dit:Följ väg 9 väster om Ystad. Kör in på Edvinshemsvägen till Västra Sjöstaden och sväng vänster in på Astrid Lindgrens gata. Tag sedan andra vägen till höger eller cykelbanan om du cyklar. Sedan ser du lekplatsen efter några hundra meter på höger sida bakom ett hus.