Annons

Prisade ryttaren om sitt yrke: ”Jag hade inget val”

Tävlingsryttaren Magnus Skulason laddar redan för VM i Berlin 2019. Men framförallt är hans vision att Brösarpsgården en dag ska bli ett centrum för både djurs och människors välmående.
Brösarp\n– Jag hade inget val, säger Magnus om att han gått i sin pappas fotspår. • Publicerad 28 april 2018 • Uppdaterad 3 maj 2018
Livet med islandshästar är många gånger slitigt rent ekonomiskt. ”Det är så lite pengar i sporten, jag skulle vilja se det ändra sig” säger Magnus Skulason.
Livet med islandshästar är många gånger slitigt rent ekonomiskt. ”Det är så lite pengar i sporten, jag skulle vilja se det ändra sig” säger Magnus Skulason.Foto: Sprisse Nilsson

De första trettio åren blev Magnus Skulason ofta omnämnd som hästtränaren Skule Steinssons son. Men i samband med Magnus VM-framgångar i slutet av 90-talet vände det. Nu är det hans far som får höra att han är Magnus Skulasons pappa.

Magnus växte upp i den lilla fiskebyn Eyrarbakki där Islands största fängelse ligger. Där arbetade många i byn, liksom Magnus far fram tills att hästsporten blev hans karriär på heltid.

Annons

Fadern hade många hästar, nära 200 stycken, och arrenderade en öde gård i utkanten av byn.

– På våren kom unghästarna och så fick man lära sig ta ansvar för dem.

Vi har slagit oss ner i det moderna huset som stod färdigt för tre år sedan, granne med det gamla boningshuset från 1800-talet. Allrummet har stora fönster ut mot Brösarps norra backar. Det är bedövande vackert. I den här miljön lever också gårdens hästar, numera ett tiotal, däribland flera som placerat sig på prispallen på VM och EM, såsom Valsa, som tog två guld 2017 och Mjölnir som tagit sju guldmedaljer med tre olika ryttare.

Klockan är tio och Magnus dukar fram frukost till sig och sambon Petronella. Han kom hem så sent som halvtre natten innan efter en kurshelg i Luleå i helgen som sammanföll med att han sedan skulle hämta sin dotters hund på Kastrup.

– Min dotter är polis på Island och hon skulle åka på kurs i Portugal.

Dotterns hund bekantar sig nu med Magnus två hundar Stelpa och Akku och Petronella får rycka in som medlare.

– Stelpa betyder flicka på isländska, Akkur betyder ambitiös.

Att som islänning välja namn till djur verkar vara något som görs med stort allvar. Namnets väljs utifrån djurets utseende, färg och temperament.

Magnus var sexton år när han begav sig till sjöss. Det blev som en tonårsrevolt, ett sätt att komma ifrån den utstakade vägen. Då hade han sedan han var 7-8 år arbetat i stallet efter skolan och tävlat i olika ungdomstävlingar.

Tolv år följde så med ett hårt liv till sjöss på fiskebåtar och fraktbåtar mestadels runt Island.

Annons

– En gång seglade vi till Danmark. Jag har lagt till vid varenda liten håla som har en hamn på Island.

Han fastnade till sjöss på grund av den fina gemenskapen, där fick Magnus sina bästa vänner. Magnus var ofta arbetsledare på båtarna. Men valet var också rent ekonomiskt eftersom han tjänade bra men betalade skatt året därpå vilket gjorde att det var svårt att gå i land och överleva ekonomiskt.

Ett år sammanföll Landsmot i Reykjavik med att Magnus var ledig på båten.

– Jag tänkte åka dit och ha kul. Bland de finaste hästarna på Island kommer till Landsmot.

Där och då blev Magnus fast. Kärleken till islandshästarna och sporten var för stark. Han tog jobb på land och det dröjde inte många år förrän Magnus fick arbete på en stor hästgård i Österrike.

– Där skötte jag 20 hästar om dagen. Tio hästar är ett heltidsjobb så det blev inte bra.

En annons i en isländsk tidning förde honom vidare till Sverige och ett tränarjobb i Blekinge. Från Blekinge via Östergötland kom Magnus så till Everöd 1993 där han arbetade som hästtränare i tre år. Där startade han också sin egen verksamhet.

– Det var lätt att jobba och bo i Sverige och klimatet är otroligt behagligt. Här är det aldrig riktig vinter eller dåligt väder.

På Island var Magnus van vid att han inte alltid fick betalt som hästtränare, ibland var det så mycket som hälften av hans kunder som inte betalade.

– Hästtränare sågs inte riktigt som ett yrke då.

Annons

Magnus var 26 år när han kom till Sverige. På Island bor hans barn från ett första äktenskap. Sonen Teitur i Reykjavik och dottern Johanna utanför Selfoss.

– De har bott här i perioder, varit här på somrarna och Teitur har också gått i skola i Tomelilla.

I Sverige har Magnus också fått döttrarna Vigdis och Svanhildur som varannan vecka bor hos sin mamma i Brösarp.

1995 red Magnus sitt första VM för Sverige och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Totalt har han tagit nio VM-guld och 33 SM-guld.

– Jag har tagit medaljer på alla mästerskap sedan 1995 förutom ett år då jag red med en häst som blev halt.

I augusti ser Magnus fram emot att få tävla i Nordiska mästerskapen i Everöd, platsen där han började sin Sverigeresa på gården som han också varit med och byggt upp.

2003 vann Magnus Skulason sitt första guld inom hästsporten med islandshästar, den näst största hästsporten i Sverige.
2003 vann Magnus Skulason sitt första guld inom hästsporten med islandshästar, den näst största hästsporten i Sverige.Foto: Sprisse Nilsson

Intresset för sporten har vuxit på 2000-talet och fått ett uppsving sedan turridningen blev populär på 1990-talet.

– I en islandshäst kan du få en Ferrari och en nöjeshäst i samma häst. De är som de moderna bilarna, ekonomiska och inte så stora men har fullt med ork och kan köra långt.

För 16 år sedan flyttade Magnus med sin dåvarande sambo till Brösarpsgården. Paret arrenderade en gård vid Trolle Ljungby slott när de fick syn på gården vid Brösarps norra bakar då tidigare ägaren hade sommarbete för hästar. Efter några månaders betänketid gick ägaren med på att sälja gården.

På en hästkurs i Stockholm mötte så Magnus kärleken i Petronella som var hans elev. Fortfarande har hon en fot kvar i restaurangbranschen men deras dröm är att bägge ska kunna arbeta heltid med hästverksamheten på gården. På sista året har de gjort stora förändringar och numera har Magnus valt att satsa mer på egna träningshästar och den egna kursverksamheten. Tidigare hade han plats för ett tiotal träningshästar utifrån men den delen av företaget är idag avvecklat. Det blev helt enkelt ohållbart att ha ordning på andras hästar när han reser så mycket som han gör som hästtränare.

Annons

När vi ses har han arbetsveckan hemma innan en kvaltävling väntar i Everöd i helgen och sedan ska han hålla kurs i Sandviken och Tyskland.

Söndagen har han dock fått lova att hålla fri, då väntar hans 55-årsdag.

Med åren tycker Magnus att han blivit bättre på att ta hand om sig, inte minst genom sättet att tänka kring saker, ta små pauser och äta bra.

Magnus har tillsammans med spökskrivaren Stina Helmersson, skrivit boken "Skúlasonmetoden".

– Den handlar om hur du kan använda det du har, den miljö du har, de resurser du har. Att du tar vara på alla möjligheter och jobbar utifrån det.

Magnus ser hur människor tenderar att inte ta hand om sin hälsa, inte minst genom en stillasittande livsstil.

– Men du ska inte behöva gå till gymmet. Fråga dig vad har du i ditt hem, på din gata som kan hjälpa din hälsa? Du behöver inget skohorn i hallen, det är bättre att stretcha. Ser du trappan hemma som tung eller en möjlighet till träning?

Framöver är Magnus vision att Brösarpsgården ska ha ett centrum som innefattar livskvalitetsutveckling. Eftersom han kommer från en mer karg, tuff natur i Island ser han klart vilken vacker miljö han vistas i i dag.

Han vill göra Brösarpsgården till en plats där människor kommer och ta hand om sig och sitt liv.

Själv tycker han att han aldrig mått så bra som nu vid 55.

– Jag har lärt mig mer och mer om att inte jämföra mig med någon annan. Allt handlar om hur du har det här i livet och att se de bra sakerna i det.

Pia RockströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons