Rebecca vill visa islandshästens styrka

Bjärlöv Artikeln publicerades
Rebecca Benje Holmström, Bjärlöv, är ny ordförande för Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion.
Foto:Åsa Carlsson
Rebecca Benje Holmström, Bjärlöv, är ny ordförande för Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion.

Tävlingarna som Rebecca Benje Holmström från Bjärlöv ordnat på hemmaplan har gett eko. Nu blir hon ordförande i Svenska Islandshästförbundets tävlingskommitté.

Starka, trygga, finurliga och lugna. Men också charmigt envisa. Islandshästen vinner allt mer mark i Sverige. Skåne är ett starkt län för den töltande hästen som Rebecca Benje Holmström upptäckte under en turridning på Tomarps gård när hon var nio år.

– Hästar har alltid funnits i min närhet, jag har haft ponny sedan jag var liten, ler hon.

Men den kraftigare, kortare hästen från Island fick ett allt rejälare grepp om hennes hjärta. När hon fick sin egen islandshäst var lyckan gjord.

– De har så himla bra lynne och är okomplicerade och roliga att jobba med.

Hon hade tur nog att hitta en man som också älskar islandshästar. Som tävlar i landslaget och som mer än gärna lever hästliv på landet. Paret har nu åtta islandshästar, varav sex hingstar som de har mycket avelsverksamhet på. De har också flera inackorderade hästar och driver företaget ”Stall Benje AB” kring tävlandet och hästarna.

– Jag har själv tävlat när jag var yngre, men det var för mycket nerver för mig. Nu rider jag mycket hemma, gärna i skogen, men när det gäller tävlandet, då ägnar jag mig åt själva arrangemanget.

Nu ska hon för andra året i rad tillsammans med Jennie Philipsson och Elmia ansvara för Elmia Icelandic Power Show och står genom förbundet som projektledare bakom kommande NM på Margaretehof med närmare 250 hästar och 3 000 besökare varje dag.

– Det blir min största tävling. Hittills.

En sådan roll kräver en blick för struktur och ordning. Det har Rebecca. Hon tror också att hon är bra på att delegera och att söka lösningar på de problem som oundvikligen uppstår.

– Men jag har samtidigt ett kontrollbehov. Nu när vi arrangerar tävlingar i företaget, är det viktigt att allt blir bra. Jag har ett fantastiskt team som hjälper till, så då är det extra roligt.

Rebecca kom med i Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion för ett och ett halvt år sedan. När ordförande avgick fick hon frågan om att ta över.

– Det är ju event jag brinner för, det är så utvecklande att jobba med det, så det är klart jag tackade jag. Det är ett stort förtroende.

Hon leder hela organisationen för att utveckla tävlingarna i landet. Hon vet att hon har en bra inblick. Då maken tävlar på så hög nivå är hon väl medveten om vad ryttarna vill ha. Med vänner i publiken, vet hon vad den efterfrågar.

– Det handlar om allt från mat och toaletter, till att boka domare och värdinnor. Och så ska vi inte glömma musiken. Det blir mycket 80-tal, det verkar gå hem hos de flesta.

Utmaningarna framöver är att föra sporten framåt i snabbare takt än den travar i. Att få organisation och struktur så att det blir enkelt för alla. Rebecca har drivet. Och brinner för att visa att islandshästen inte är någon långsam skogsmulle, utan också en atlet på elitnivå.

– På NM i år får de visa sitt rätta jag, med mängder av vältränade, fina islandshästar.

Finns det då något annat än hästar och event som har med hästar att göra i Rebeccas liv? Nä. Inte det minsta. För även om familjen är viktigast, så har sexåriga dottern börjat rida och fyraåriga sonen hänger med till stallet mest varje dag. Och i familjen ingår förstås de åtta hästarna.

– Det är en livsstil det här. Dels jobbar vi med det, både jag och min man, dels kräver hästarna omvårdnad varje dag.

Om det är något de kostar på sig så är det hästvakter så att familjen kan ut och resa. Givetvis har det blivit flera arbetsresor till Island, men också till sol och värme. Men för Rebecca ger doften av stallet och kontakten med de trygga hästarna den glädje som vardagen behöver.

– Det här är mitt liv precis som jag vill ha det. Jag lever faktiskt det som var min dröm i många år. Det känns fantastiskt.

Fakta

Rebecca Benje Holmström

Bor: I Bjärlöv, uppvuxen i Kristianstad.Ålder: 29 år.Familj: Maken Sebastian, två barn. Åtta hästar, tre hundar.Yrke: Driver Stall Benje AB ihop med maken. Han tävlar och hon arrangerar event och sköter det administrativa. De har också avel och inackorderingar. Framtidsplanen är att bygga ut stallet för att ta emot andras hästar för träning. Rebecca var tidigare frisör.Fritid: Är ordförande i Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion. Medlem i lokala islandshästklubben Ofeigur. Umgås med kompisar (som oftast också rider). Tittar på film.Kopplar av: Genom att rida i skogen.

Visa mer...