Så fixar du barnkalaset

Familj Artikeln publicerades

Alla barn ser fram emot det. Kalaset. Men hur gör man för att fixa festligheterna? Häng med när Familjens Jessica och Xaver Ziegerer ordnade barnkalas för femåringen och tag med dig de bästa tipsen därifrån.

Olivia fyllde fem år och önskade sig ett cirkuskalas. Ett sådant skulle det bli. Barnen fick klä ut sig till någon cirkusartister. Och ett gammalt militärtält fick tjäna som cirkustält.

Ballerina Olivia tar emot sina kompisar i det lånade militärtältet som dekorerats med kulörta lyktor, ballonger och en diskokula. Bredvid tältet i villaträdgården hänger ett gammalt lakan med texten "Cirkus Olivia". Hon är klädd i en nyinköpt tyllkjol, sin gamla gympadräkt, tights och ett vitt brodyrparaply som hennes moster hade vid studenten.

Kompisarna som klätt ut sig är ballerinor och clowner. Några tvekar lite innan de kliver in i tältet, men det dröjer inte länge förrän alla vinkat hej då till sina föräldrar. Festen kan börja.

Vid de små barnborden vankas grillspett med köttbullar, hjulmakaroner och ketchup. Till det serveras gurk-, morotsstänger och så de röda clownnäsorna – cocktailtomaterna. Grönsakerna blir populära. Några barn tittar förundrat på köttbullarna och undrar hur man ska äta dem på spettet. Men när ett av barnen börja knapra direkt från pinnen lossnar matglädjen.

Olivias pappa har klätt ut sig till clown och bjuder på en liten spontan föreställning under middagen. Han sätter sig på ett ägg och barnen protesterar. Så kan han ju inte göra. Men det hindrar inte clownen. Kras. Fnissen bubblar ur de makaronifyllda munnarna. De börjar kommunicera med clownen och instruera honom vad han ska göra.

Eftersom sommaren ännu inte riktigt kommit och det börjar bli kyligt är det dags att gå in efter maten. På ett Följa-John-led tar gänget sig in i huset. Där ska det blir presentöppning med hjälp av den klassiska hattleken.

– Denna hatten den ska vandra från den ena till den andra. Låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

Lika bra som sången är att använda musik som stängs av. När sången eller musiken tystnar får den som då har hatten på sig gå och hämta sin present och överräcka till födelsedagsbarnet.

Kalasets lekar har anpassats till cirkustemat. Eftersom barn i den här åldern är känsliga för att förlora går de flesta inte ut på att vinna utan mer att leka och uppleva roliga saker.

Först ska barnen bli ballerinor och får balansera på en sträcka i vardagsrummet. De får visa konsterna framlänges och baklänges, med paraply och utan. Sedan får de bli akrobater och får hoppa genom en rockring ner i saccosäckar. Barnen skuttar först lugnt och försiktigt igenom, men blir sedan allt modigare och flyger nästan igenom. I publiken sitter elefanter, hundar, apor och en noshörning från gosedjursamlingen. Barn som är färdiga får sälla sig till publiken och applådera.

Sedan är det dags för specialleken "äta godis från snöre". Snöret är förberett och hänger med ena änden i trappen. Andra änden dras ut och vips blir det ett snöre till varje barn. De får gå fram i rockringen några åt gången och försöka äta upp läckerbiten utan att ta den med händerna. Det är inte enkelt och när skratten kommer blir det ännu svårare att koncentrera sig.

Till sist har alla lyckats få sin sötsak i magen.

Utom de som inte vill. Några gillade nämligen inte det godis som valts ut. Fast de säger att det inte gör något.

Kanske gillar de tårtan bättre. Den hemmabakade tårtan har skurits ut som ett clownansikte och bärs fram med fem ljus till det färgglatt dekorerade bordet. Olivia blåser ut och kompisarna sprutar serpentiner över henne innan de hugger i. Färdigköpta småkakor skickas runt. Saft hälls i glasen.

Leklusten är långt ifrån slut och efter tårtan blir det "gömma clownnäsan". Alla barnen får leta efter näsan som är gömd på förhand. Den som finner den får gömma den till nästa gång. När alla hittat den vars en gång kommer nästa överraskning.

En stol har preparerats med en pruttkudde! Jubel utbryter när clownen sätter sig och låtsas inte veta hur den har kommit dit. Sedan får den som vill prova själv.

Två timmar har rusat iväg och det är dags för att runda av och bjuda på godispåsarna. Men i stället för fiskedamm får cirkusartisterna ta på sig ytterkläder och komma med ut till det uppspända lakanet där det står Cirkus Olivia. I det har tre hål skurits ut och nu gäller det för barnen i tur och ordning att spruta vatten på clownen när han tittar ut genom ett av hålen. Det är inte helt enkelt men när de lyckas får de sin godispåse.

För clownen är det kallt om näsan, men barnens sprudlande ögon är betalning nog för att fortsätta.

Barnen bryr sig faktistk knappt om godispåsarna utan frågar i stället:

– Får jag spruta en gång till?Jessica Ziegerer

som var cirkusdirektör på kalaset.


Barnkalas