Till minne: Ingvar Torkelsson

Familj Artikeln publicerades
Ingvar Torkelsson blev 77 år.
Foto: Privat
Ingvar Torkelsson blev 77 år.

Ingvar Torkelsson, Skillinge, har avlidit i en ålder av 77 år. Han efterlämnar makan Kerstin med familj samt sonen Ola med familj.

Ingvar Torkelssons mamma Anna var sjuk i många år och lämnade familjen tidigt. Ingvar var endast 16 år och han fick ta ett stort ansvar tidigt. Vi äldre systrar agerade nog som reservmammor och Ingvar tog anspråksfullt emot vår ungdomliga välvilja. Det uppstod starka band oss emellan och svågrarna Hasse och Folke, kom också in tidigt i Ingvars liv. Det ömsesidiga vänskapsutbytet har varit varmt och innerligt. I ett halv sekel har vi alla samlats sommartid på Österlen. Detta har också stärkt vår gemenskap. För syskonbarnen Richard, Anna, Karin, Stina och Gunnar med familjer, har Ingvar varit en förebild och på äldre dagar även en inspirerande samtalspartner. Ingvar läste mycket skönlitteratur, och med detta följde intressanta möten. Ofta kontaktade vi Ingvar och ville diskutera politiska spörsmål eller be honom förklara sin uppfattning i olika frågor. Ingvar var påläst, nyfiken och öppen för nytänkande.

Under många år var han knuten till Frikyrkliga studieförbundet, som sedan blev Bilda. Studieförbundets verksamhet i Mellanöstern låg honom särskilt varmt om hjärtat och de många resorna dit stimulerade hans intresse för människor, samhälle och politik.

Vi som äldre systrar har många fina minnen av Ingvar, som den julen då han var sju-åtta år och tjänade en slant genom att hjälpa till att bära hem granar. När vi skulle inleda julafton med dopp i grytan var Ingvar försvunnen. Med ett stort lyckligt leende kom han dock till rätta några timmar senare. Han hade tagit spårvagnen från Örby till Åhlens på Ringvägen och handlat julklappar till hela familjen. Det var nog både hans och vår bästa jul.

Ingvar var i alla hänseenden en generös och positiv person, han brydde sej om oss alla.

Vi tre syskon gjorde en minnesvärd resa i vuxen ålder. För bara tre veckor sedan talade vi om att vi skulle göra en ny utflykt tillsammans när han tillfrisknat. Men nu har vi fått erfara att livet kan vända mycket snabbt. Saknaden efter Ingvar är oerhört stor, men han kommer alltid att leva i våra minnen. Nu omsluter vi hans familj i våra innerliga tankar. .

Maj Brit Larsson

Kerstin Östman

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.