Virka din egen bil

Familj Artikeln publicerades

Den lilla bilen blir en rolig leksak för både stora och små. Med en pingla i stoppningen blir den en skallra till de minsta. Att virka den går lätt och fort.

Bilen är uppbyggd av tre delar. Två sidor och ett långt stycke runt hela bilen, fronten, undersidan och baksidan.Du behöver:Blått garn som passar till virknål 4,5. Gult garn i samma tjocklek, brunt garn i samma tjocklek eller något tunnare. Virknål 4,5. Eventuellt en pingla.Förkortningar: lm - luftmaska, fm - fast maskaSida:virka 16 lm ganska löst i blått garn. Börja från 2:a maskan och virka 15 fm. Upprepa detta i 7 varv.

Varv 8:a:virka endast 9 fm och forsätt sedan tillbaka.

Fortsätt ytterligare 4 varv. Dra sedan ut tråden genom sista öglan.

Upprepa ytterligare en sida.Långt stycke:virka 10 lm ganska löst i blått garn. Börja från 2:a lm och virka 9 fm. Upprepa detta i ca 60 varv. Det långa stycket ska ligga mellan de två sidorna. Måtta mot en sida så att du ser att det inte blir för långt eller för kort. När du är klar, låt sista maskan var kvar och klipp inte av tråden.Montering:sker genom att sida och långt stycke virkas ihop med fm. Börja bak på bilen och börja med en sida. När du kommit runt hela sidan märker du om det långa stycket är i rätt längd. Om inte, virka mer eller sprätta upp.

Montera andra sidan på samma sätt. Se till att du använder samma längd på alla sidor så att bilen inte bli "sned".

Stoppa bilen med vadd och en pingla.

Staga upp bilen genom att virka fm längs takets två sidor.Hjul:Virka 2 lm i gult garn. Stick ner nålen i den 2:a lm och virka 6 fm i samma maska så att en blomformad ring bildas. Byt sedan till brunt garn och fortsätt virka ett varv till med fm. Virka 2 fm i varannan maska och 1 fm i varannan så att hjulet blir platt och fint. Dra tråden genom den sista maskan och lämna cirka 20 cm tråd kvar. Tag en nål och sy fast hjulen med tråden.

Upprepa med ytterligare tre hjul.Lampor:Virka 2 lm i gult garn. Stick ner nålen i den 2:a lm och virka 6 fm i samma maska så att en ring bildas. Dra tråden genom den sista maskan och lämna cirka 20 cm tråd kvar. Tag en nål och sy fast lampan med tråden.

Upprepa med den andra lampan.