Fotboll

Zlatan klar för Milan

Fotboll Artikeln publicerades

Zlatan Ibrahimovic byter klubb till Milan från Barcelona, uppger Milans vice ordförande Adriano Galliani.

Vid 20.30-tiden på lördagskvällen uppgav flera italienska och spanska medier att övergången är helt klar. Enligt dem ska Zlatan Ibrahimovic vara klar för fyra säsonger i Milan. Enligt Gazzetta Dello Sport kommer han få en lön på åtta miljoner euro per år, motsvarande drygt 75 miljoner kronor.

Enligt italienska Mediaset har Zlatan Ibrahimovic pratat med Milans egna tv-kanal, en intervju som dock inte direktsändes. Där ska Zlatan ha sagt att Barcelona arbetar med de sista detaljerna och att det efter det ska bli ett tillkännagivande. Men han sade även:

– Jag är väldigt lycklig. Jag ser fram emot morgondagen.

Milans vice ordförande Adriano Galliani säger så här:

– På måndag ska han läkarundersökas, sedan skriver han på för fyra år med Milan. Det är en suverän affär för Berlusconi (Silvio, ägaren).

Zlatan Ibrahimovics första ord:

– Jag lämnar med ambitionen att bli bättre. Jag ska göra allt för att vinna med Milan, en av världens bästa klubbar, som till och med är större än Barcelona. Jag är lycklig.

MFF:s vd Pelle Svensson bekräftar att det rör sig om tre procent för MFF:s del – om Zlatan blir såld. Det senaste dygnen har det talats om en utlåning.

– Då får vi ingenting, konstaterar Pelle Svensson. Det är först vid en försäljning det faller ut pengar.

Hur en överenskommelse skrivs, kan alltså få stor betydelse för MFF.

Säljs Zlatan för 400 miljoner kronor, ger det MFF 12 miljoner kronor.

Går han för 450 miljoner kronor, blir det 13,5 miljoner.

Hyrs han ut, blir det – nada.

Dock har det talats om ett optionsavtal där Milan skulle förbinda sig att köpa loss honom inom tre år och i så fall utfaller pengar till MFF då.

Om Zlatan Ibrahimovic trots allt blir såld, då innebär det inte att MFF får insatt alla miljonerna de närmaste dagarna.

– Nej, det betalas alltid ut i terminer och följer avtalet mellan de båda inblandade klubbarna. Ett avtal som vi aldrig får se. Nu har det talats om en betalning på tre år, då skulle våra utbetalningar komma i samma tempo, säger Pelle Svensson.

Det innebär också att MFF ännu inte fått alla pengarna man ska ha för Zlatans övergång från Inter till Barcelona.

– Nej, det har vi inte, men Barcelona följer punktligt den plan som finns, säger Pelle Svensson. Men sädana här pengar vi aldrig räknar in i budgeten, det är en ren bonus.

Om Zlatan Ibrahimovic blir såld och det ingår andra spelare som en del av överrenskommelsen, så ska dessa räknas in i övergångssumman.

– Men det blir tyvärr en väldigt subjektiv och tveksam värdering många gånger, säger Pelle Svensson. Ofta hamnar den i Fifas skiljenämnd.

För att betala så lite som möjligt, värderas dessa spelare lägre än de borde.

När Zlatan gick från Inter till Barcelona ingick spelare i uppgörelsen.