Fotbolls-VM

Berg vill se mod mot Sydkorea

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

Lärdomen från EM i Frankrike: Våga gå för trepoängaren. Det är vad Marcus Berg & Co nu ska göra i VM-premiären mot Sydkorea. - På pappret kanske de är det svagaste laget, säger han. Lite för rädda, lite för försiktiga.(TT)

Lite för rädda, lite för försiktiga. Det är vad Marcus Berg tycker att spelarna var i EM-slutspelets öppningsmatch mot Irland på Stade de France.

Mötet i Paris för två år sedan påverkade Sverige under resten av tiden i Frankrike, och därför varade mästerskapet inte längre än tre gruppspelsmatcher.

Resultatet är nu lagt åt sidan.

Men inte känslan.

I stället är det erfarenheten av 1-1-matchen som Marcus Berg hoppas ska forma spelarnas inställning till den svenska VM-premiären mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod på måndag.

"Våga"

– Visst ska man vara rädd om den poäng man har när man går in i ett VM, samtidigt har vi tagit oss hit på ett bra sätt och vi tror på det vi gör, så det gäller för oss att våga gå för en trea, det är viktigt så klart, säger han.

– Vi har vår taktik som vi vet att vi är bra på, där kommer vi inte tumma på en millimeter.

I stora drag innebär det att Sverige ska fortsätta säkra defensiven - en detalj som laget slipade under onsdagens stängda träning - för att satsa på snabba kontringar.

Skillnaden enligt Berg - när han pratar om att "gå för trean" - är att Sveriges positionsspel måste vara högre än vad det har varit under landslagets senaste matcher.

Sedan handlar det om en enkel detalj: Sätt fart på bollen.

"Snabba kontringar"

– Sydkorea är ett lag som vill ha mycket boll, gå framåt med folk och då kanske vi kan locka upp dem lite mer, men det är just det att hitta avvägningen när vi ska gå på kontring. Det är den som har bollen som får bestämma, och känner han att vi behöver vila, ja då är den kontringen borta, säger Berg.

– Det är där man måste hitta "triggers" i offensiven, när man ska gå på en snabb kontring.

Med tanke på hur Sverige påverkades av öppningsmatchen i EM är Berg säker på alla i truppen är medvetna om att starten i ett mästerskap är viktigt.

– På pappret kanske de (Sydkorea) är det svagaste lagen i gruppen, men det är fortfarande en öppningsmatch och den poängen man går in med i ett VM är otroligt viktig Men det är klart att vi vill gå för en trea, men inte på ett dumt sätt.