Fotbolls-VM

Historisk Deschamps: "Jättestolt över laget"

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps har skrivit historia. Det franska VM-guldet gör honom till den tredje någonsin, efter Mario Zagallo och Franz Beckenbauer, att vinna titeln både som spelare och förbundskapten.(TT)

Brasilianaren Mario Zagallo vann VM-guld som spelare 1958 och 1962 och som förbundskapten 1970 och Franz Beckenbauer vann dubbeln som lagkapten och förbundskapten för Västtyskland 1974 och 1990.

Deschamps var precis som Beckenbauer lagkapten vid guldet som han tog med Frankrike för exakt 20 år sedan, 1998.

– De var bättre tekniker än jag, åtminstone på plan. Jag tänker inte på mig själv, men jag är jättestolt över laget, säger Didier Deschamps i segerintervjun.

49-åringen var sedan tidigare dessutom den enda franska förbundskapten som tagit landslaget till två raka mästerskapsfinaler. Frankrike spelade final i hemma-EM för två år sedan, men den gången blev det förlust mot Portugal.

– Det gjorde ont att missa EM-titeln, men det var till nytta för spelarna och mig. Det avdramatiserade finalspelet och det var viktigt. Den här matchen är spelarnas match, det är de som har vunnit. Jag är väldigt imponerad över dem, säger Deschamps.

Efter finalen mot Kroatien hyllade de franska spelarna sin förbundskapten genom att hissa upp honom i luften flera gånger.