Gästkrönika

529 personer dog av knark

Gästkrönika Artikeln publicerades

I måndags kväll uppmärksammades ett inlägg justitieminister Beatrice Ask (M) gjort på sin Facebooksida.

Hon länkade till en amerikansk satirsida som berättade hur 37 personer hade dött av marijuanaöverdoser under det första dygnet som drogen varit legal i delstaten Colorado. Ask förtydligade i samband med länken hur hon redan som ungdom ville krossa knarket.

Problemet var inte bara att sajten Ask länkade var en satirsida och historien om de 37 dödsfallen ett uppenbart påhitt, det är lätt att vara lite för snabb på nätet. Nej, problemet är att Sveriges justitieminister engagerad i kampen mot narkotika inte verkade veta att det är omöjligt att dö av en cannabisöverdos. För så ser verkligheten ut.

Den dos av THC, den aktiva substansen som finns i marijuana och hasch, behöver dubblas tiotusenfalt för att vara dödligt giftig. Genom historien finns det inte ett enda dokumenterat fall av en cannabisöverdos som lett till döden, utan riskerna handlar om hur drogen påverkar hjärnan, minnet och psyket.

Justitieministerns okritiska reaktiontill påhitten om överdosdödsfallen vittnar tyvärr om hur dålig koll många har om narkotika. Hon var inte ensam om att ha tagit artikeln om legaliseringen på allvar, helt enkelt för att få känner till att cannabis inte är dödligt. Åren med nolltoleransmål mot narkotika i samhället har lett till en onyanserad debatt där ena sidan har målat upp allt bruk som missbruk, att alla som testat knark är förtappade själar och att alla droger är dödligt giftiga.

Nolltoleransen brukar försvaras med att om samhället inte tolererar narkotika alls, är det färre som testar eller brukar förbjudna ämnen, och problemen med missbruk blir mindre för befolkningen i stort. Den första delen stämmer, andelen av befolkningen som testat narkotika är låg, men andelen missbrukare är trots det på samma nivåer som resten av Europa.

Det finns andra droger som är dödliga på riktigt, men i Sverige klumpas alla substanser ihop. Allt bruk av narkotika är i lagens mening missbruk, och tar man droger är man kriminell. Den som far illa av ett narkotikamissbruk riskerar att straffas i stället för att få ordentlig vård, och samhället vänder ryggen till problemen. Några saker görs här i Skåne, som sprututbyten och boendeprogram, men på riksnivå är misstänksamheten sorligt ödeläggande.

Den narkotikarelateradedödligheten är rekordhög i Sverige. 2012 avled 529 personer i sviterna av narkotika. Många av dödsfallen hade kunnat undvikas med ordentligt utvecklad ersättningsbehandling och vård i stället för kriminalisering.

Vad har den narkotikapolitiskt engagerade justitieministern gjort i frågan? Jo, hon har beställt en utredning för att skärpa straffen och menar att det är viktigare att behålla samhällsmoralen än att bekämpa dödligheten. Det är tyvärr inte någon fejkhistoria.

Johanna Nylanderär marketing- och PR-manager i Köpenhamn.