Gästkrönika

Den giriga myndigheten

Gästkrönika Artikeln publicerades

Varje tobakshandlare, korvgubbe, krögare, B&B-värd –ja nästan alla små företag känner till ”den giriga myndigheten”.

I skymundan debiteras smyghöjda avgifter för tillsyn som myndigheten ska utföra. Småföretagare är älsklingsobjektet eftersom de inte har tid att klaga, ofta är ekonomiskt pressade och har svårt att uttrycka sig i skrift.

Maud Olofsson påstår att mycket byråkrati trollats bort under hennes ministertid just för småföretagen. Men få av dem känner igen sig. De möter ökad ekonomism hos myndigheter som leker affärsmän och laborerar med priser i monopolistens trygga bo.

Värsta avarten är då myndighetentar betalt för tjänster den ej utfört. För två år sedan kom jag på att jag i tolv år betalat för tillsyn av min vindmölla som aldrig ägt rum. Jag påtalade bluffen, krävde slantarna tillbaka, miljönämnden i Simrishamn ryckte ut med en man som aldrig sett en vindmölla på närhåll, visste inte ens var dörren satt.

Ystads Allehanda uppmärksammade spektaklet och kommunalrådet Christer Akej såg klokt till att reglera saken: så där fick det ju inte gå till. Bara svindlare med falska fakturor tar betalt för varor man inte levererat. Så fick jag fick hälften av pengarna åter. Varför inte allt? Lite får du skylla dig själv som inte upptäckt det förr, sa Akej och lät som en hästhandlare på gamla Sjöbo marknad.

Nu har en annan vindmölleägare, tillika fd kommunalpolitiker (m), Lars-Ove Hägerroth i Brösarp, åberopat samma argument som jag i en färsk tvist med först Miljöförbundet i Tomelilla, länsstyret i Malmö och till sist Mark & Miljödomstolen i Växiö. Men ingen känsla för rim och reson där inte, alla instanser gick på girigheten - myndigheter behöver inte uträtta något, fakturera räcker...

Detta sicilianskabeteende har nu brännmärkts på andra håll. I två domslut, pådrivna av non-profit-organisationen Centrum för rättvisa, har myndigheter i Helsingborg och Göteborg tvingats betala åter stora belopp för en tillsyn de dels icke utfört under alla år dels för att de fuskat ihop en grotesk engångstillsyn för en korvgubbelåda på 90x50x50 cm - en Piraten-anekdot, vore den icke realitet!

I kommunallagen står att avgifter kan tas ut som motsvarar en åtgärd på självkostnadsprincipens grund. En journalist får ej heller behandlas annorlunda än en lantbrukare med vindkraftverk. Myndigheter ska inte bedra, kommuner får icke gå med vinst. De ska sköta sitt värv till vårt bästa och inte för att visa upp maffiaresultat. Berörda tjänstemän ska ha bra lön men inte leka klippare. Utförd tillsyn ska betalas och varken Hägerroth i Brösarp, korvhandlaren i Göteborg eller krögaren i Helsingborg har ifrågasatt det. Men fakturahot mot småföretagare är en annan sak. Dags att ringa Centrum för rättvisa.

Skamlöst är hursomhelst ordet.