Annons
Nyheter

Fler kvinnliga förebilder behövs

I dag delas Nobelpriset ut på stor gala i Oslo och Stockholm. Årets pristagare är nio män och den Europeiska unionen. Sedan priset instiftades har det delats ut till 43 kvinnor, 792 män och 21 organisationer. Några har fått priset flera gånger.
Nyheter • Publicerad 10 december 2012

Det finns flera anledningar till att så få kvinnor har tilldelats priset. Färre kvinnor har forskat på avancerade nivåer och inte haft så höga maktpositioner att de har kunnat påverka världsfreden. I vissa ämnen är mansdominansen fortfarande stor, och i bland har kvinnor helt enkelt blivit förbisedda för att de inte ansetts tillräckligt intressanta. Att författaren Virginia Wolf aldrig fick priset brukar tas som ett exempel på detta.

Oavsett vilka de historiska skälen är till att andelen kvinnor som fått priset bara ligger på drygt fem procent jämfört med männen, är det knappast särskilt kontroversiellt att konstatera att det behövs fler kvinnliga nobelpristagare. Nej, nobelakademierna bör inte kvotera priserna vartannat år eller så. Det behövs fler potentiella pristagare.

Annons

Tack vare Steve Jobs och andra framgångsrika entreprenörer inom teknik och vetenskap har nörden fått upprättelse de senaste åren. Det lätt introverta manliga geniet i glasögon har börjat tjäna pengar, och visas allt oftare upp i populärkulturen. Tyvärr har stereotypen duktig, smart och ansvarstagande tjej inte fått lika stort genomslag. Fler kvinnor tar sig in på högskolorna och doktorerar, men det är fortfarande få professorer, och få som erkänns till nobelprisnivå. Kanske kommer det bli fler över tid, men det går långsammare än det skulle kunna.

I branscher som domineras av en särskild grupp människor, eller med stor övervikt av ena könet är det ofta tufft att vara i minoritet. Kvinnor på tekniktunga företag vittnar fort­farande om sexism, förakt och motstånd från omgivningen. Om man alltid behöver försvara sin position utefter sitt kön, är det kanske inte så konstigt om man till slut går vidare till ett fält där man är mer uppskattad.

Fler kvinnliga förebilder behövs, i synnerhet förebilder som sysslar med teknik och vetenskap, vare sig de är entreprenörer eller forskare. Med Nobelpriset finns det redan en röd matta, en flådig gala och internationell direktsänd uppmärksamhet. Trots alla goda förutsättningar är rapporteringen från galan torftig och handlar mer om förrättskomposition än de oerhört meriterade personer både kvinnor och män som finns på plats, de som skulle kunna bli förebilder för unga nördar.

De flesta unga tjejer vet vad Oscarsgalan är, har sett Hollywoodrödamattorna fyllda med kändisar, och följt prinsessbröllop i direktsändning. Tänk om den fina klänningen i många flickors drömmar skulle vara till dagen hon fick Nobelpriset och inte till dagen hon gifte sig med en prins?

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons