Gästkrönika

Rädda framtiden, res bort!

Gästkrönika Artikeln publicerades

Nya intryck, nya inköp och nya möten är tre saker som ofta kan förknippas med att besöka en ny plats.

Sportlovet är en tid då många reser, både inom och utom landet. Motorvägarna är hårt trafikerade norrut, och för andra är sportlovet den vecka mitt i vintern man kan fly bort den överhyllade vita massan som kallas för snö.

Resor och transporter mellan A och B är väsentliga inte bara för att klara av sportlovsresor, de är också avgörande för handel, tillväxt och utveckling. Liksom tåg och bussar knyter ihop små och stora platser i Sverige, krymper billiga flygbiljetter avståndet till varmare land. När avstånden minskar kommer varor, innovationer, människor och kulturer från andra länder närmare.

Lågprisflygen har gjort detenklare att resa inom Europa. Det ökade välståndet och en allt öppnare värld har flyttat vinter- och sommarsemestrar för allt fler människor till andra sidan jordklotet. Världen har blivit lite mindre, och det är bara någonting bra. Innovationer och teknikutveckling formar den nya industrialiseringen, och för att hänga med krävs det fler och mer omfattande utbyten av tankar och idéer än man kan hitta i den lilla trygghetsbubblan som kallas för Sverige. Saab har gått under, och morgondagens storföretag behöver förhålla sig till helt nya förutsättningar. I dag matar Ikea inte bara Småland utan hela världen med små köttbullar och billiga möbler.

Nationalstatens gränser passar väldigt dåligt ihop med den kunskapsbaserade ekonomin. Tack vare internet kan nystartade företag ha hela världen som sin marknad från första arbetsdagen, och det är ett faktum som få länders regelsystem har hunnit komma underfund med. Utanför USA:s västkust planeras det ett större kontorshotell på internationellt vatten. Syftet är helt enkelt att kringgå de många barriärer och tillståndsförfaranden som försvårar rekryteringen av talanger från hela världen till en och samma plats. Företagen kan i stället ägna sig åt det de är bäst på – att utvecklas och växa – och slippa gå under i ett berg av byråkrati.

Det är inte bara tjänster och företagsom behöver röra sig. Fysiska varor kan också produceras effektivare om de tillåts resa mellan länder. Utan de konstruerade hinder som kallas för tullar hade marknaden för allt från livsmedel till naturresurser haft långt bättre förutsättningar än idag, med positiva konsekvenser för välstånd och utveckling som effekt.

Det är viktigt att människor reser och skaffar sig nya intryck. Det usla nordiska vintervädret låter kanske som ett lyxskäl för att resa, men att möta nya kulturer, studera på annan ort, eller arbeta i annat land ger förutsättningar för ett lite bättre samhälle. Migration och rörlighet behövs och är en fantastisk grogrund för nya idéer. Det borde helt enkelt vara lättare att resa bort.