Inrikes

Fågelobduktionen efter massdöd klar

Kajorna som hittades döda i Falköping natten till onsdagen dog av yttre våld.

Inrikes
Kajorna i Falköping dog av yttre våld och inte av infektion eller sjukdom.

Det visade onsdagens obduktion.

Fem av de döda fåglarna har obducerats vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och resultatet visade att kajorna dött av akut, trubbigt, yttre våld.

Enligt statsepizootolog Marianne Elvander avled fåglarna av kraftiga inre blödningar.

Ingen av fåglarna visade tecken på infektion eller sjukdom.

- Bedömningen som gjorts är att de inte burit på någon smittsam sjukdom men exakt vad de dött av, förutom att det handlar om ett yttre våld, ligger lite vid sidan om vårt ansvarsområde, säger marknads, och informationschef Olov Andersson på SVA.

- Vad jag kan tänka mig är att dom har flaxat upp och blivit påkörda, eller något liknande.

Det är också en teori som de flesta experter förfäktar.

Fåglarna kan ha blivit uppskrämda mitt i natten, flugit omkring i blindo och sedan dött när de kolliderade med olika föremål i mörkret.

- Kajor övernattar i träd i stora flockar. Blir de skrämda kan 100-tals fåglar ta till vingarna samtidigt, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening (SOF).

Kajorna upptäcktes strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen på en gata i Falköping. Totalt rörde det sig om mellan 50 och 100 döda fåglar.

Liknande händelser har rapporterats från åtminstone två platser i USA de senaste dagarna. Vid det ena tillfället, i Beebe i Arkansas, hittades cirka 5 000 döda fåglar, och några dagar senare inträffade en liknande massdöd, med minst 500 döda fåglar, i Louisiana.