Annons
Nyheter

Kritiserat USA-kött populärt i Sverige

Svenskt kött har fått konkurrens på hemmaplan från amerikanskt "finkött".
Samtidigt som svensken stoppar i sig ribeye och sirloin är USA:s köttindustri utsatt för hård kritik.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2013
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Svenska köttälskare brukar hävda att svenskt är bäst. Men nu ratar allt fler det svenska köttet till förmån för det amerikanska. I köttdiskarna trängs numera entrecote med "sirloin cap" och högrev med "ribeye".

Importörer och butiker sjunger det amerikanska köttets lov trots att köttindustrin i USA hamnat i rejält blåsväder, bland annat efter en årslång granskning i tidningen The Kansas City Star i Mellanvästern.

Annons

Amerikanskt kött marknadsförs ofta med bilder av betande djur på öppna vidder. Det talas tyst om "feedlots", gräslösa fållor där djuren hålls i stora grupper under bar himmel. Där göds de med kraftfoder för att gå upp i vikt och för att köttet ska få den av kunderna eftertraktade marmoreringen.

Svenska konsumenter informeras inte om huruvida köttet kommer från djur som fötts upp i en gödstation sedan två veckors ålder eller om djuren först betat fritt och sedan tillbringat sina sista månader där.

Svenska Ica hör till dem som säljer kött från USA.

– Djuren föds upp utomhus. När de är fem-sju månader gamla samlar man ihop kalvarna i grupper som förs till hagar, feedlots, där de får hö och kraftfoder. När de är 16-18 månader går de till slakt, säger Icas kvalitetschef Johanna Stiernstedt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons