Inrikes

MP vill ha tillbaka friåret

Inrikes Artikeln publicerades

Miljöpartiet vill sänka arbetstiden för att "ge människor mer tid och ökad livskvalitet". Partiet vill också återinföra friåret.

Pensionsåldern ska göras mer flexibel och möjligheterna att gå ner i arbetstid för den som närmar sig pensionen ska öka, enligt manifestet.

De gröna vill ha en allmän arbetslöshetsförsäkring.

För att få fart på den svenska tjänstesektorn vill partiet sänka momsen för bland annat krogbesök, frisörer och cykelreparationer. Miljöpartiet räknar med att en bred sänkning av tjänstemomsen från 25 till 12 procent skulle kosta omkring 12 miljarder kronor.

Den ska vara inriktad på tjänster för privata hushåll och en del kommer att vara inriktad på samma tjänster som det nu går att få avdrag för inom systemet för hushållsnära tjänster.

- Man kanske inte behöver göra sänkningen på en gång och för alla branscher, sade språkröret Peter Eriksson vid en pressträff.

MP vill också sänka arbetsgivaravgiften för små företag med tio procentenheter och ännu mer för den först anställda under det första året hos dem som annars driver ensamföretag och dela upp föräldraförsäkringen i tre delar: en del som är vikt till vardera föräldern och en som föräldrarna får fördela som de vill mellan sig, skriver språkrören.