Inrikes

"Oerhört viktigt för kungahuset"

Inrikes Artikeln publicerades

"Som på beställning", säger hovexperten Sten Hedman om prinsessfödseln och konstaterar att kungahuset behöver detta. Victoria och Daniel blir "jättebra föräldrar", säger kronprinsessans tidigare mentor Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Det är oerhört viktigt för kungahuset, det här kommer ju som, om man ska använda begreppet, på beställning, säger hovexperten Sten Hedman om prinsessfödseln.

– Kungahuset behöver den här grejen, ett litet barn är ju vad alla längtar efter. Det har ju varit en mörk tid för kungahuset, eller åtminstone för kungen. Han har haft det jobbigt och hela familjen har drabbats, kommenterar hovexperten Sten Hedman födseln.

– Det här är också det som stora delar av Sverige tycker är roligt.

– Jag tänker på en dag för 34 år sedan, snart 35 år sedan, när Victoria föddes här på Karolinska sjukhuset, det var ju faktiskt lugnare då än var det var nu. Det är en hype i dag, mer hysteri och mer förväntan, underligt nog, säger Sten Hedman till TT:s reporter på Karolinska.

TT: Hur var det när Victoria föddes, visste man att det pågick eller?

– Det var väldigt mycket hemlighetsmakeri på den tiden inom hovet, på ett annat sätt i alla fall än det var nu. Det dröjde alltså fem timmar efter förlossningen innan hovet lämnade en kommuniké, vilket ju är lite anmärkningsvärt om man tittar i dagens läge. Men det är ju också en annan nyhetstid nu.

Ärkebiskop Anders Wejryd som var officiant vid bröllopet mellan Victoria och Daniel hörde nyheten om den nyfödda prinsessan klockan sju i morse.

– Det är roligt varje gång ett barn föds, säger Anders Wejryd.

TT: Vad betyder det här barnet för Sverige.

– Sverige är ett litet land och det här innebär en glädje som alltid infinner sig när ett barn som man har en anknytning till föds.

Wejryd träffade de nyblivna föräldrarna i samband med deras vigsel 2010 och de har möts i flera officiella sammanhang.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare presschef på hovet och Victorias hovmarskalk och mentor, var förväntansfull inför nedkomsten.

– Kronprinsessan klarar av det här. Hon är ju en stark person. Hon och prins Daniel har ju gärna velat ha barn, och det man gärna vill ha ser man ju till att få. De kommer att bli jättebra föräldrar, säger Tarras-Wahlberg, som numera arbetar på en pr-byrå.

Hon har kvar titeln hovmarskalk men däremot inte längre någon formell roll vid hovet. Men Tarras-Wahlberg umgås fortfarande med kronprinsessan, som hon följt på nära håll sedan Victoria själv föddes.

Senast de båda träffades talades de inte så mycket om graviditeten utan om "allt möjligt" annat.

– Men jag såg att hon mådde prima. Hon strålade, säger Tarras-Wahlberg, som lyfter fram kronprinsessan som ett utmärkt exempel på att barn kan klara av den enorma medieuppmärksamhet som följer av att födas in i den kungliga familjen.

– Sedan hänger det ju också på hur medier respekterar en sådan liten varelse.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sällar sig till gratulanter och skriver:

"Jag gratulerar konprinsessparet till det största. Önskar den nya lilla familjen all lycka och litet lugn och ro".

Även folkpartiledaren Jan Björklund gratulerar.

"Jag vill välkomna Sveriges nya prinsessa till världen och skicka mina varmaste gratulationer till kronprinsessparet. Att bli förälder är en livsomvälvande upplevelse och jag hoppas de nu får njuta av denna tid", skriver han.

"En liten prinsessa! Det är fantastiskt roligt för Sverige men framförallt för de nyblivna föräldrarna. (. . .) Jag vill skicka mina varmaste lyckönskningar till kronprinsessparet och hoppas de får tid att njuta av stunden!" skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på mikrobloggen Twitter.

"Mina hjärtligaste gratulationer och varmaste lyckönskningar till Kronprinsessparet och (den nyfödda) prinsessan", skriver Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, på Twitter.

Även republikanska föreningen gläds åt nyheten att Victoria och Daniel har blivit föräldrar.

– Vi gläds med föräldrarna och med alla andra föräldrar som i dag har fött ett barn, säger republikanska föreningens ordförande Peter Althin.

– Vi skickar med en önskan till den här flickan, samtidigt som vi välkomnar henne till världen, att hon får styra sitt liv på det sätt som hon vill. Med utgångspunkt från hennes kvaliteter och önskemål. Det önskar jag alla barn som föds i dag, säger Althin.

TT: Hur ser du på att den nyfödda prinsessan blir den blivande regenten?

– När glädjeyran har lagt sig så utgår jag från att medborgaren ska fundera på om det är så här vi ska utse statschefer eller om vi ska göra det på ett mera modernt sätt. Diskussionen kommer säkert, men vi kan gott vänta i några dagar, säger Althin.