Inrikes

Självmordsbombare okänd av Säpo

Inrikes Artikeln publicerades

Självmordsbombaren i Stockholm var "helt okänd" för Säpo, sade chefsåklagare Tomas Lindstrand i dag.

Nu är frågan om mannen verkade ensam.

Bombmannen är "till 98 procent identifierad", sade Lindstrand - ingen dna-analys eller utpekande av anhöriga har skett.

- Ganska traditionellt förundersökningsarbete, sade Lindstrand om utredningen på en presskonferens i Stockholm i dag.

Mannen bar ett bombbälte, bomb i ryggsäcken samt något som såg ut som en tryckkokare, sade Tomas Lindstrand.

- Han var synnerligen välutrustad vad gäller bombmaterial.

Bilen som exploderade först kan knytas till bombmannen, sade Tomas Lindstrand.

En viktig fråga som myndigheterna nu försöker besvara är om mannen agerade på egen hand eller i samverkan med eller på uppdrag av någon annan.

Säkerhetspolisen bedömer att den döde är samme man som dessförinnan skickade ett mejl med ljudfiler till bland annat TT.

Expressen skriver att Säpo tankat ner all information från mobiltelefonmasterna i Stockholms innerstad. Syftet är att försöka hitta mönster som kan ha koppling till självmordsbombaren och till eventuella medhjälpare.

Mitt i julruschen i lördags eftermiddag sprängde sig mannen till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.

Innan dess hade TT och Säpo fått ljudfiler via e-post från en man som uppgav att det är "dags att slå till". Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam. På flera nätsidor framstår han som en mycket religiös person, och en islamistisk hemsida - Shumukh al-Islam - publicerar en bild på honom.

"Det är vår broder, mujahiden (namnet), som genomförde martyraktionen i Stockholm," skriver sidan enligt AFP.

På bandet till TT i lördags hälsar mannen det svenska folket att konstnären Lars Vilks och dennes Muhammedteckningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och svenskarnas tystnad är bakgrunden till hans uppmaning.

Att så många fönster runt omkring var hela tyder på att hela laddningen inte utlöstes, enligt Bo Janzon, som har arbetat i 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut, bland annat som chef för vapenavdelningen.

- Det verkade som tur var väldigt misslyckat. Om det var splitterförsedda bomber och mycket folk runt omkring kunde den ha dödat från tiotals till hundratals personer samt skadat väldigt många, säger han.

Enligt uppgift till TT från en mycket trovärdig källa skickade en försvarsanställd några timmar före bombdåden en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan.

- Uppenbarligen tycks någon ha haft förhandskännedom om att något skulle inträffa, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, efter att ha fått uppgifterna från TT om att en varning skickats från en försvarsanställd.

Han pekar på svårigheterna med att hantera uppgifter om den här typen av attentat.

- Det kan ju finnas information som är tillräcklig för att en person ska varna en bekant, men inte tillräcklig för att tömma hela centrala Stockholm.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten förnekade dock att man varnats om dådet:

- Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna.

Säpo ska dock utreda den frågan.

Utrikesminister Carl Bildt (M) talade om en terrorattack långt före det att polisen eller statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde det.

- Uppenbarligen visste jag det som jag twittrade om, säger Carl Bildt som svar på frågan vad han visste när han skrev sitt korta Twitter-meddelande.