Insändare

Aningslöhet och ohälsa i vegotrendens spår

Ortsdatering Artikeln publicerades

Snart är det val och då ska alla partier glänsa och lova fantastiska förändringar. En av dem är kortare köer till sjukvården. Mycket intressant ämne tycker jag. Jag är mycket intresserad av hur det ska gå till.

Som med allt annat är kortsiktiga lösningar oftast just kortsiktiga och dyra. så vad kan vi göra för att på längre sikt skapa en friskare och hälsosammare befolkning? För det är väl det man menar, ju friskare befolkning-mindre behov av sjukvård och kortare köer!

Nja så är nog inte fallet, inte om man tittar på livsmedelsverkets kost-rekommendationer som idag förkunnas på hemkunskapen i våra barns skolor. Där lär man ut att kött är en miljöbov och att vegetarisk kost är bättre för vår moder jords framtid. Kött skapar ohälsa och korna fiser.

Detta är ett mycket allvarligt och felaktigt påstående som kommer att skapa längre köer i sjukvården, var så säker.

Vi som jobbar med att förebygga ohälsa ser redan trenden bland unga att de väljer bort animaliskt protein utan att ha en aning om vad det innebär för deras hälsa. Vegetabiliskt protein är absolut inte något dåligt och jag förespråkar det, men dessvärre har en tolvåring ingen aning om var dessa viktiga byggstenar för kroppen finns.

Det är väl knappast så att böngrytor och linssoppor har ersatt det animaliska proteinet utan det är makaroner och ketchup, sötad yoghurt, mackor och drycker med hög socker-halt för att orka med dagen och godis på helgerna. Kost som skapar inflammation och magproblem och som kommer att öka både gluten-problematiken och laktosintoleransen som redan är ett faktum.

Brist på protein (oavsett härkomst) skapar hormonella obalanser, under-övervikt, trötthet, depression, koncentrations-svårigheter, huvudvärk, benskörhet, muskel-dystrofi och ett nedsatt immunförsvar.

Protein är viktigt för att kroppen ska kunna bilda hormoner, enzymer, bakterier, muskler, skelett och varenda cell i kroppen består av protein. Det här är såklart väldigt allvarligt att utesluta och på lång sikt kommer det att bli ett stort problem. Ännu fler kommer att få svårt att bli gravid på grund av att de är undernärda och har hormonella obalanser, det ser vi redan idag.

Så när tänker politikerna att intressera sig för människorna som bor i landet och skapa bättre förutsättningar för en hälsosammare befolkning istället för att lova vad de inte kan hålla? Det skulle jag vilja ha svar på-

Nina Jonasson

Näringsterapeut