Insändare

Är inte katter lika mycket värda som hundar?

Abbekås Artikeln publicerades
Foto: Bertil Ericson / TT

Idag finns cirka 200 000 hemlösa katter i Sverige, men det finns ett stort mörkertal. De hemlösa katternas liv präglas varje dag av lidande. Människor sparkar, kastar sten och spottar på katterna. Jag tycker det är oacceptabelt.

Om vi inte gör något nu, kan det bli som i Grekland. Vill vi ha våra gator, med sjuka hemlösa katter?

Hundar har obligatorisk ID-märkning och registrering men inte katter. Är inte katter lika mycket värda som hundar?

Min åsikt är att precis som ett hundregister, ska det finnas ett kattregister. Att ha ett register, gör att någon får ansvaret för djuret och man vet hur många katter vi har i Sverige.

Idag kan du köpa en katt gratis. Jag tror att höja priserna på katter öka förståelsen på kattens värde. Om man betalar en summa, tänker man igenom vad man egentligen ska köpa. Det är viktigt att veta att man köper en levande varelse, som har känslor och inte en sak.

Det finns många ideella föreningar, som gör sitt yttersta, för att ge dessa underbar katter ett värdigt liv. Detta stora problemet kan inte de ideella krafterna, lösa på egen hand.

I Abbekås, mellan Ystad och Trelleborg, har det i många år funnits en stor grupp av hemlösa katter. Problemet har bara blivit värre genom åren. Det är viktigt att politikerna, som har makt ändrar på detta stora problem.

Många partier vill inför obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Precis som ett hundregister, ska det finnas ett kattregister. Det tycker jag är ett mycket bra förslag.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är det enda partierna, som inte tycker ett kattregister ska införas. Tänk på det när du ska rösta.

Genom att adoptera en katt hjälper du till att minska antalet hemlösa katter och du förändrar också kattens hela värld.

Glöm inte att du får en ny familjemedlem och familjemedlemmar överger man inte. Mjau!

Tilde Borg