Insändare

Beklämmande kommentar om upprustning

Upprustning Artikeln publicerades
Jesus Alcala
Foto: Hanna F.Ellborg
Jesus Alcala

Med bestörtning läste vi Bengt Göran Svenssons raljanta kommentar till Jea Jonssons insändare om Nato och kapprustningen.

Jea Jonsson är – i likhet med många av oss – djupt oroad över den våldsamma upprustning som pågår i vår omvärld. Hon – och vi – ser med stor vånda hur Sverige dragits med i den aningslösa tilltron till att fler och grymmare och alltmer sofistikerade vapen skulle vara räddningen för en redan krigisk och farlig värld. En värld som istället lider skriande brist på ansvarsfulla samtal och arbete i fredens och samförståndets tjänst.

Sverige har inte haft någon folkomröstning om eventuellt medlemskap i NATO. Ändå har vårt land, precis som Jea Jonsson skriver, numera ett så nära och omfattande samarbete med denna militära organisation att vi i praktiken förlorat vår alliansfrihet. Bengt Göran Svensson, som säger sig till varje pris vilja värna demokratin, ser uppenbarligen inget demokratiskt problem i denna utveckling. Vi är många som inte delar hans sorglöshet. Särskilt inte när vi ser oberäkneligheten och impulsiviteten hos ledare som "sitter på knappen".

Frågan huruvida en stark militärmakt gagnar freden, eller tvärtom omintetgör den, är evig. Vi respekterar att olika människor kan ha olika svar på den frågan – eller kanske är ödmjuka nog att tveka om svaret. Men att bagatellisera så allvarliga spörsmål genom att skämta om tårtor är beklämmande. Bara clowner tvålar till sina meningsmotståndare med vispgrädde.

Astrid Flemberg Alcalá
Astrid Flemberg Alcalá

Astrid Flemberg Alcalá

Jesús Alcalá

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.