Insändare

Café Kryddan behövs för de äldre i Tomelilla

Tomelilla Artikeln publicerades
Byavångshemmet och Café Kryddan
Byavångshemmet och Café Kryddan

Cafe Kryddan uppe på Byavången är en naturlig mötesplats för många äldre i Tomelilla kommun. Här träffas många olika personer med olika bakgrunder för att kunna prata med de som har samma intresse.

I vårt mångkulturella land så behövs även att personer som är äldre ska kunna träffas och prata om sin gamla historia och händelser. De är inte historiskt stora men väl viktiga för de äldre.

Med den enkla uppväxten som många äldre har haft så är det viktigt för dem att känna och kunna prata med de som har upplevt detsamma.

Här finns till exempel kurser, kortspel, gympa i utbudet av träffar. Det är många personers högtidsstund när ska gå dit och träffa sina kamrater. Bara att få sitta i lugn och ro och få prata med kamrater utan någon stress.

Personalen känner de som kommer så är det inga problem gästerna beställer fel mat vid eventuell felbeställning. Då pratar personalen med dem så det blir rätt kost. Det är även en trygghet för de äldre om de inte kommer dit som planerats eller de har pratat om.

När nu politikerna vill slå itu detta fina kafe som byggts upp under många år är det för mig en gåta. Det blir för dyrt att det som nu enligt en utredning. Då undrar jag varför blir aldrig utköp av tjänstemän för dyrt?

Är det en politiker som inte bor i kommunen som har kommit med iden? Har ni politiker eller tjänstemän någon gång ätit på kafeet?

Vad händer om det nya inte fungerar? Hur ska ni då bygga upp det igen så det blir lika trevligt?

Vad gör vi/ni med de gamla som mår dåligt av omläggningen i form av psykisk ohälsa? Det kan bli dyrare i form av läkarbesök när de gamla inte vill gå ut för deras trygga plats är borta.

Jag förringar inte ideella krafter som ska driva det men då ska det fungera i sin nuvarande utformning.

Hur ställer sig de folkvalda politikerna i kommunen? Detta var nog inte det era väljare ville ha.

Den största trösten är att politikerna blir äldre, eller får/har äldre släktingar, som blir eller är i behov av ställen som Café Kryddan med personal.

Eva Nygren

Tomelilla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.