Annons
Insändare

Centerpartiet: Friskt recept på bättre sjukhusmat

Ibland säger vi lite skämtsamt att Centerpartiet är intressepartiet för alla som äter. I det finns också allvar.
Skåne • Publicerad 5 december 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20150209
STOCKHOLM 20150209Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vi vet hur viktig maten är för läkandet. Våra kroppar är förutsägbara. För att vi ska må bra och läka snabbare, måste maten som serveras vara nyttig. Men det räcker inte. Den måste lukta gott. Se god ut. Allt det som triggar hungern och – kanske med ett överord – livslusten.

Vi arbetar för att maten som serveras i Region Skåne ska bli bättre, godare och säkrare. Oavsett om den tillagas i stora tillagningskök eller på våra små sjukhus.

Annons

Av och till dyker det upp förslag om att produktionen av den skånska sjukhusmaten ska centraliseras. Som centerpartister vänder vi oss emot det av flera skäl, även om maten naturligtvis måste kunna tillagas på ett rationellt och effektivt sätt.

Vi ser tre viktiga skäl till att inte centralisera all produktion av maten vi serverar i verksamheten till en eller två platser:

För det första vill vi behålla den kunskap och skicklighet som finns hos kökspersonal runt om i Skåne. Vi tror på närheten mellan de som lagar maten och de som äter den. Med decentraliserade sjukhuskök kan kockarna skapa matupplevelser med råvaror från mindre, lokala producenter.

För det andra vill vi inte riskera att arbetstillfällen runt om i Skåne ska försvinna. Kökspersonal och deras familjer ska inte behöva flytta till en eller två centrala anläggningar, flera mil bort. Det måste gå att leva, bo och arbeta i hela Skåne.

För det tredje ökar sårbarheten med centralisering. Eventuella driftstörningar eller smittor skulle få betydande konsekvenser om all produktion förflyttades till ett eller två kök. Hamnar allt på ett och samma ställe lägger vi bokstavligt talat alla ägg i samma korg. Dessutom finns risker när maten varje dag ska transporteras flera mil på våra vägar.

Det finns goda exempel på hur man kan utveckla sjukhusköken, så att maten blir mer tilltalande. Vi har till exempel fått se en förpackning som gör att maten, även om den varit nedkyld, efter uppvärmning och servering ser ut så som kockarna hade tänkt sig. Att slippa värmehålla mat är bra, det gör att näringsämnena behålls. Att leverera nedkyld mat till avdelningarna behöver inte betyda att vi inte kan göra det från de mindre köken.

Genom att erbjuda patienterna flera olika alternativ samt göra samtliga rätter laktos- och glutenfria, kan specialkosten minska och så även matsvinnet.

Vi hoppas att även Region Skåne tar till sig receptet att utveckla – inte avveckla – de lokala sjukhusköken.

Annette Linander (C)

Regionråd, Region Skåne

Annons

Anneli Kihlstrand (C)

Ledamot Regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons