Insändare

Dags för ny milstolpe i hamnens utveckling

Kent Mårtensson (S) ,

Nu på måndag kommer regionstyrelsen ordförande Henrik Fritzon (S) och Polens ambassadör till Ystad för att hälsa Polferries senaste tillskott, M/S Cracovia, välkommen till Ystad.

Det är den största färja som ett hitintills kommit till vår hamn och det är bara ett av många positiva tecken på den mycket starka utvecklingen som vår hamn befinner sig i.

Rederiet har även beställt nya fartyg vilka kommer att levereras om något år.

Hösten 2018 får vi en ny operatör till Bornholm som kommer att öka antalet dagliga avgångar till Rønne vilket lär ha stor betydelse för handeln i Ystad.

Ystad hamn har en stor betydelse för vår kommun och hela Österlen men även för resten av landet. Mycket av den frakt som rullar av ramperna i vår hamn går vidare till i stort sätt hela Sveriges industri och konsumenter.

Just därför arbetar både Ystads kommun och hamnen sedan länge för att få upp dom nationella beslutsfattarnas ögon för hamnens nationella betydelse. Det är nämligen på nationell nivå som det beslutas om hur och när E65:an respektive Dragongatan ska kunna byggas ut.

Vi i kommunen vill gärna att det sker här och nu men beslutet fattas i Stockholm.

Samma sak gäller vägnätet norr om Ystad vilka snarast bör förstärkas.

Vi i Ystad kommun har en uttalad växtstrategi med vår hamn. Vi äger och driver den för att tjäna pengar till övrig verksamhet i vår kommun.

Under om senaste åren har hamnens avkastning tillsammans med de andra kommunala bolagen haft stor andel i att vi har kunnat genomföra de största satsningarna någonsin i äldrevård, skola och annan verksamhet. Skatten har även kunnat hållas på en relativt låg nivå.

Det är just därför vi anser att det är viktigt att nu investera i hamnen och därmed i allas framtid. Hamnens kunder har aviserat fler och mer miljövänliga fartyg för de kommande åren och det innebär mer intäkter till hamnens ägare som är kommunen, det vill säga vi alla som bor och verkar här.

Det är därför med stor glädje som jag och många med mig kommer att hälsa M/S Cracovia varmt välkommen till Ystad på måndag.