Annons
Insändare

Dags för Ystadsborna tyck till om Hamnstaden

Samhällsbyggnadsnämnden i Ystads kommun har godkänt ett planprogram för Hamnstaden för samråd. I ett planprogram ska kommunen beskriva förutsättningarna och ange de stora dragen. Förutsättningar handlar om sådant som buller, stigande havsnivå, och var det går att bygga bostäder och andra byggnader.
Ortsdatering • Publicerad 8 maj 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Silona ska rivas och sa ge plats för nya Hamnstaden.
Silona ska rivas och sa ge plats för nya Hamnstaden.Foto: Sprisse Nilsson

De stora dragen handlar om höjder, kvartersstorlekar och kopplingar till staden.

I ett planprogram kan man ibland ge förslag på detaljer, men där är vi inte än. Det är för tidigt att säga vilka hus som kommer att byggas, men det är hög tid att börja diskussionen.

Annons

Hamnstaden ska bli en ny stadsdel med gator, kajer, serveringar, butiker och torg. Ystad ska återfå sin kontakt med havet. Stadsdelen ska ge plats för 3 000 nya invånare.

Att ett läge vid havet, nära stationen och nära den gamla staden kommer att locka människor att flytta till Ystad och inom Ystad är jag helt övertygad om. Genom omflyttningar ges människor större möjligheter att hitta just det boende de önskar och behöver.

För att skapa en ny stadsdel som ska vara just Ystad, måste vi kunna säga vad som är typiskt för Ystad. Ystad har alltid varit i framkant när man har byggt.

På medeltiden när man byggde de vackra korsvirkeshus som fortfarande står kvar. På 1800-talet när man byggde vår vackra teater. På 1950-talet när man byggde Fritidsbadet med toppmoderna material. På 1970-talet när terrasshusen byggdes.

Typiskt för Ystad är att bygga med tiden, att bevara och vara varsam med det som byggts. Genom att bygga det bästa som 2020-talet förmår, så kommer det att finnas tidstypiska hus och miljöer för framtida generationer att värna om.

Riskerar då en ny stadsdel, med ett annat uttryck och en annan skala, att skada den gamla staden? Har den industriella hamnen med sina lagerbyggnader, höga silon, och stora parkeringar skadat den gamla staden? Har de andra stadsdelarna som byggts till genom århundradena skadat det gamla Ystad?

Ystad blev förra året femma i en omröstning om Sveriges vackraste stad. Ystad är en attraktiv stad och besökarna strömmar till. Den gamla medeltida staden kommer återigen att klara av att samsas med en ny, modern stadsdel, som den gjort så många gånger förr.

Vi kommer att få anledning att prata om material, färger och volymer de kommande åren. Hur ska Hamnstaden se ut? Vad vill du som Ystadsbo med den nya stadsdelen?

Och du som ung Ystadsbo som ska bo där, vad vill du? Kom med dina önskemål på kommunens hemsida, eller till Konstmuséet 15-16 maj. För nu har diskussionen om Hamnstaden startat.

Leila Ekman

Stadsarkitekt

Annons
Annons
Annons
Annons