Insändare

Allt långsammare att ta sig till och från Simrishamn

Österlen Artikeln publicerades

Jag har givetvis förundrats över hastighetssänkningen till 80 kilometer i timmen på väg 11. Men inser snart att de styrande fortfarande ser en immateriell gräns mellan gamla Kristianstads län och Malmöhus.

Under de glada 1960- och 70-talen arbetade samhällsplanerarna träget på att skapa ett ”Örestad”, genom att asfaltera ihop Malmö med Lund, Landskrona och kanske Trelleborg.

Dessutom rev man upp järnvägsrälsen mellan Tomelilla och Staffanstorp, men underlät att förbättra vägförbindelserna österut.

Därmed isolerade man i praktiken Simrishamn transporttekniskt från omvärlden, vilket ledde till att en myckenhet arbetstillfällen försvann och personer i arbetsför ålder fick ”go west”.

Ingenting remarkabelt har därefter hänt på väg 11 öster om Sjöbo på sisådär 50 år, vilket den som vill ta sig med bil från Malmö till Skånes ostkant snart upptäcker.

Fram till Sjöbo far man med 100 km/h på 2+1-sträckor som dessutom är dragna utanför Staffanstorp, Dalby och Veberöd.

Men efter Sjöbo kärvar det till sig med 40-genomfarter bland annat i Tomelilla och Gärsnäs. Och numera högst 80 på rakorna.

Kanske väljer bilföraren istället vägen över Ystad till Simrishamn?

Då kommer denne först ut på E 65 med motorväg fram till Sturup och sedan 2+1-väg ända till Ystad. Man passerar då utanför såväl Oxie, Svedala som Skurup.

Men från Ystad får man sega sig på väg 9 med högst 80. Och däremellan 40 eller till och med 30 kilometer i timmen på långa genomfarter i Nybrostrand, Glemmingebro, Hannas och Hammenhög.

Att sänka hastigheten på väg 11 är ett tecken på att de styrande verkligen ömmar för Österlens befolknings säkerhet.

Men det skulle naturligtvis glädja oss om de samtidigt kom med konkreta planer på en snar höjning av vägstandarden.

John E Persson

Simrishamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.