Insändare

En nämnd med ovilja att kommunicera

Politik Artikeln publicerades
En tjock bok, men kanske ändå inte Simrishamns översiktsplan.
Foto: Bertil Ericson / TT
En tjock bok, men kanske ändå inte Simrishamns översiktsplan.

I YA den 9 januari fick vi på insändarsidan läsa ett exempel på riktigt dålig kommunikation, skriver insändarskribenten.

En grupp med makt (Byggnadsnämnden i Simrishamn) skriver angående den rådande debatten om kommunens översiktsplan ungefär att "vi gör minsann rätt saker men ni begriper inte det". Det är INTE ett bra sätt att skapa eventuell förståelse. Eller tyder ens på vilja att förstå vad andra än den egna gruppen menar.

YA den 9 januari.
YA den 9 januari.

Nämnda nämnd skriver vidare att deras mål är självklart, med hänvisning till kommunens så kallade "visionstext" som lyder: ”Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre.”

(En visionstext som massor av gånger fått mig att tro att jag är korkad eftersom jag – efter 35 år som copywriter – inte förstår vad den betyder. Och dussintals kommunikations- och varumärkesproffs som jag testat den på säger samma sak: "Vad betyder det?" och sedan skrattar de under huvudskakning. Mindre självklar formulering är ovanlig...)

I inlägget talar man om hur vi måste skydda det som gör Österlen attraktivt. Men – upp med händerna alla som förstår hur ett hus för generationsboende i anslutning till en existerande gård kan förstöra Österlen, medan 8-våningshus eller Stora Coop omgärdat av lervallar inte gör det...

Varför stora nya villaområden i Vik anses vara ett sätt att bevara Österlen, medan fyra hus utanför Gröstorp inte är det.

Varför du får renovera vilket blåsigt hus var som helst, hur dåligt som helst, men du får inte bygga ett nytt litet passivhus på samma plats.

I slutet av sin insändare skriver man lite småspydigt:

"Vi önskar dig trevlig läsning av planens 300 sidor!" (en plan som för övrigt är presenterad i ett antal separata liggande A3 PDF:er utan sökbarhet!)

Det är just den planen (och dess kombinerade myggsilning och elefantsväljning) som fick mig att engagera mig politiskt i vår lilla stad 2013. Det är samma plan – och denna typ av självgoda inställning till sig själva och ovilja till någon form av bra dialog eller ens försök till kommunikation som nu fått mig att lämna densamma.

Mats Genberg