Insändare

En utvärdering av pensionssystemet bör snarast ske

Peter Lindgren ,

Det är naturligtvis positivt att regeringen i den kommande budgeten lägger fram förslag på sänkning av skatten för landets pensionärer och att bostadstillägget kommer att höjas. Men den kanske viktigaste reformen är pensionärsorganisationernas krav att en utvärdering av pensionssystemet snarast kommer till stånd.

Det, som tog i kraft i mitten på 1990-talet, har visat sig ha stora brister. Och det är också underfinansierat, något som förre finansministern Feldt konstaterat.

Vi vill ju gärna utmåla oss som en välfärdsstat men Sverige kommer om nummer fyra av de lägsta pensionerna i Europa. Artiklar har förekommit i både Aftonbladet och Expressen att de personer som har de lägsta pensionerna, har stora svårigheter att försörja sig på den pension som de får ut.

Det är konstigt att åtgärder och samtal som förekommer i riksdagens pensionsgrupp är hemligstämplade.

Den skriftliga korrespondensen sker nämligen på arbetspapper vilket innebär att dessa inte är en offentliga. För mig framstår det mycket underligt att ett sådant viktigt system som berör så många människor är hemligstämplat.

Vi skryter ju alltid i Sverige att vi har ett så transparant och demokratiskt samhälle. Det sker tydligen inte i detta fall.

Vi i SPF-seniorerna har sedan flera år tillbaka krävt att politikerna tar tag i det stora problemet. Ju längre vi dröjer ju större kommer problemet att bli.

Jag tänker inte bara på mig som pensionär utan mina barn och barnbarns framtid. Jag skulle uppskatta mycket om någon politiker i Skåne kunde svara mig på min pensionärsorganisations krav.