Insändare

Engagemanget finns både på landsbygden och i treklövern

Politik Artikeln publicerades
Per-Olof Lind (L)
Foto: Mark Hanlon
Per-Olof Lind (L)

Svar på Carl Bengtsson insändare ”Bristande engagemang sänker landsbygden”, YA 13 juli.

Jag vill börja med att tacka Carl Bengtsson för hans starka engagemang i landsbygdsfrågorna. Det behövs engagerade människor överallt, inte minst på landsbygden och i politiken. Att vara engagerad behöver dock inte innebära att vi ser samma lösningar för landsbygdens utveckling.

Vi ser över möjligheten att sälja av fastigheter, i första hand där kommunen inte har egen eller väldigt liten verksamhet. Det gäller oavsett om de ligger i staden eller på landsbygden. Kommunen ligger efter med underhåll på fastigheter och då är det klokt att sälja det vi inte behöver.

En livsmedelsbutik är en oerhörd tillgång i byarna på landsbygden. I Köpingebro är det Ge-Ma livs som har det mycket viktiga rollen för byn. Ge-Ma livs utveckling har varit ett ärende som pågått även under föregående mandatperiod. Nu verkar det äntligen komma till en lösning vilket i så fall är mycket glädjande. Carl Bengtsson får gärna ta åt sig äran av detta men att tro att saken fick sin lösning på ett enda möte är mycket orättvist mot de tjänstemän och, för all del, politiker inkl. mig själv som arbetat mycket med frågan. Jag har hela tiden sagt att det viktiga är att det en långsiktigt rätt lösning som passar Peter Nilsson, ägare till Ge-Ma livs, och Köpingebro.

Jag kan försäkra att Svenskt Näringslivs ranking står högt på dagordningen och att jag och 3-klövern kommer att fortsätta arbeta hårt för att relationen mellan Ystads kommun och våra kunder i näringsliv och allmänhet ska bli så bra som möjligt.

Landsbygden är en stor och mycket viktig del i vår kommun. Jag har, tillsammans med representanter för oppositionen (Kevin Rasmussen) och byalagsrådet fått i uppdrag av kommunalrådet Kristina Bendz att titta på hur vi ska arbeta med landsbygdsfrågorna, för att det verkligen ska bidra till utveckling i byarna och på landet. Den viktigaste förutsättningen för att behålla butiker, skolor, förskolor, kollektivtrafik är att ha ett underlag det vill säga boende, företag mm. som räcker till för att driva dessa verksamheter. Detta är grundläggande och här kan kommunen och vi politiker göra verklig nytta genom att till exempel planera för fler bostäder i byarna. Ett viktigt steg i detta arbete är den översiktsplan som nu är aktuell. Kommunen kan inte och ska inte driva vare sig livsmedelsbutiker eller bensinmackar, som Carl Bengtsson önskar. Däremot ska vi arbeta för att ge bra förutsättningar för att bo och verka på landsbygden och det gör vi. Sedan måste det finnas engagerade människor på landsbygden som ser möjligheten att starta och driva verksamheter. Precis som Peter Nilsson och hans Ge-Ma livs.

Per-Olof Lind (L)

Ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Ystads kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.