Annons
Insändare

Ett samhälle för alla, inte ett fåtal

Jag är orolig för klimatförändringarna. Vi är många som är det i alla åldrar.
Klimat • Publicerad 12 december 2018
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Leif R Jansson / TT

I dag går det att se effekterna av den globala uppvärmningen över hela världen i form av glaciärer som smälter, orkaner, regn som vräker ned, extrem torka med mera.

Den stekheta sommaren och förra årets regnande här i Sverige, som vi definitivt drabbades av i Ystad, visar på en förändring som påverkar dig och mig och hela samhället. Ingen kommer undan.

Annons

Vi står gemensamt inför en stor utmaning. Vi vet vad slutresultatet kommer att bli. Klart högre medeltemperatur i världen, som blir högre hos oss, som gör att havsnivån höjs med ett par meter.

Många kustnära landområden kommer att försvinna. Torka kommer att bre ut sig. Stormarna och orkanerna blir fler, brist på dricksvatten, översvämningar med mera. Sjukdomar kommer att spridas. Djurliv och växtliv kommer att slås ut och försvinna. Klimatflyktingarna finns redan och kommer att bli allt fler. Samhällen kommer att slås sönder.

Samtidigt med detta har vi allt mer skenande klassklyftor i världen. Världens åtta rikaste personer äger lika mycket som hälften av den fattigaste delen av världens befolkning. Den rikaste procenten i världen äger 44 procent av världens tillgångar.

Ojämlikheten har ökat i Sverige under de senaste 30 åren, och varit snabbare än i något västland. I Sverige äger de 10 procent rikaste nära 70 procent av förmögenheten i vårt land.

Klassklyftorna ökar. Välfärden urholkas. I dag är 33 000 personer hemlösa. Servicen till människor minskar. Människor känner att en inte får hjälp när den behövs. Rädslan och oron ökar.

Samhörigheten i ett samhälle försämras bit för bit vilket leder till att samhällen går sönder. Det uppstår hälsoklyftor där skillnader i livslängden blir allt tydligare, vilket vi redan i dag kan se i vårt land. Den som är rik lever längre.

Hur det går i skolan påverkas också där den som kommer från välbeställda familjer får bättre resultat. Försäkringssystemen försämras. Ett samhälle där ojämlikheten ökar är ett samhälle som inte mår bra.

Det går att välja en annan väg. Vi behöver bygga ett solidariskt hållbart samhälle där skenande klassklyftor och klimatförändringar bekämpas. Det är ett samhälle som klarar av att ställa om och arbeta för att klimatförändringarna ska gå tillbaka.

Ett samhälle som minskar på klassklyftorna, ger människor nya möjligheter i livet och ser till att vara ett samhälle för alla, inte ett fåtal.

Roger Jönsson (S)

Annons

Socialdemokraterna Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons