Annons
Insändare

Fel låta skattemedel öka det privata ägandet

Birgersson ser det som positivt med vinster i välfärden, samtidigt vill han påskina att Acade Media bedriver sin verksamhet utan några egentliga vinstkrav (YA 2 feb).
Politik • Publicerad 9 februari 2018

Birgersson vet att upp emot 70 procent av svenskarna är antingen helt emot vinster eller vill begränsa dem, så han får vara lite försiktig.

Innerst inne skäms nog de som är för friskolor över vad denna reform har lett till. Sverige är det enda land i världen som ger skattemedel till företagare för att de ska kunna ge aktieutdelningar och ta ut oskäliga egna vinster.

Annons

Argumentationen Birgersson för är som att ett riskkapitalbolag skulle kunna vara osjälviskt, men det tror han nog inte själv på.

Nej, AcadeMedia ger tydligen inte aktieutdelning i år, istället använder de sin vinst för att expandera. Därigenom används våra gemensamma skattemedel till att stegvis öka det privata ägandet.

Vinsten kommer de att ta ut vid senare tillfälle. Och det vet Birgersson och alla andra som köpt aktier i bolaget. För även om det är Mellby gård eller AP-fonder som satsat pengar där så har de inte gjort det för att vara idealistiska. De vill ha vinst på sitt kapital.

Birgersson menar också att lärare fått högre löner genom att det finns fler att söka jobb hos. Fast det gäller inte för friskolelärare som i genomsnitt har betydligt lägre löner än offentligt anställda lärare. Han påstår också att flera friskolor har högre lärartäthet än offentliga, men utan att ge exempel på vilka det är.

Vi vet också att skolornas marknadsanpassning, som är ett resultat av friskolereformen, har lett till att skolor delar ut betyg som inte motsvarar det som framkommer på Nationella proven.

Nej, det är dags att säga nej till vinster i välfärden. V är det enda parti som driver frågan.

Göran Brante

Mona Olsson

Vänsterpartiet

Annons

Svar direkt:

Lärartätheten bör jämföras i skolor med liknande sammansättning av klasser. Friskolor hade 2015/2016 högre lärartäthet i sju av tolv sådana fall: i förskolor, i förskoleklasser, i skolor med årskus 5-9, 3-9, 1-9, 1-6 och 1-3. (Skolverket 2016)

Friskolorna har större andel yngre lärare än kommunerna har och ger dessa yngre lärare bättre betalt än vad kommunerna gör. Lärare mellan 25 och 29 år hade exempelvis 29 400 kronor i månadslön mot 27 400 kronor i kommunala skolor.

Kommuner har högre löner för äldre lärare (SCB 2016, lönestrukturstatistik). Friskolor når högre resultat på nationella prov, 2014/2015 var skillnaden till friskolornas fördel störst i matematik. (Skolverket)

När det gäller elever födda utomlands nådde 76 procent kunskapskraven i samtliga ämne. I kommunala skolor var det 46 procent. (Skolverket 2016)

Jag har inga aktier i Academedia, men Vänsterpartisterna Olsson och Brante kan visst dra till med vilka lögner som helst.

För övrigt är de flesta friskolor mindre aktörer. Det är de som drabbas mest av den föreslagna regleringen som i praktiken förbjuder överskott.

Större koncernen kan via fastighetsinnehav skapa ett operativt kapital som gör överskott i rörelsen möjligt.

Jag välkomnar för övrigt en granskning av kvaliteten i alla skolor, oavsett vem som står bakom dem.

De fristående skolornas roll ska vara att ge alternativ och förbättra där kommunerna sviker. De skolor som inte klarar sitt uppdrag har inget existensberättigande.

Annons

Petter Birgersson

Politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons