Annons
Insändare

Froste Persson: Politisering av revisionen i Simrishamn

Enligt tillämpning av Kommunallagens tolvte kapitel, första paragraf, ska kommunala revisorer vara fristående och oberoende. I många fall har det visat sig vara något som kan ifrågasättas.
Simrishamn • Publicerad 2 december 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KOmmunhuset Simrishamn
KOmmunhuset Simrishamn

I Österlenmagasinet, vecka 47, informerar två revisorer om den ”akutgranskning” man utfört avseende barn- och utbildningsnämnden, bun. Båda revisorerna är nominerade av partier inom majoriteten.

I informationen, som då avser en ”akutåtgärd” skriver man bland annat: ”När det gäller internbudgetarbete måste – oavsett majoritetsskifte- förvaltning och nämnd kunna leverera en internbudget. . . ”.

Annons

Revisorerna ska årligen granska all den kommunala verksamheten. Innebörden av uttalandet ovan är att de två revisorerna, otillbörligt, underkänner de bedömningar tidigare revision gjort angående bun, för det finns ingen anledning att tro att man syftar på något annat än tidigare år.

Den ene revisorn var även revisor i tidigare revision och hade observationsuppgift avseende buns beslut och verksamhet. Han underkänner nu den revisionens granskning, och beslut om ansvarsfrihet och därmed sitt egna fullföljande av sitt uppdrag.

Den andre revisorn är ny i revisionen men för att göra ett sådant uttalande måste den ha satt sig in i granskningsunderlag för de senaste fyra åren. Knappast troligt.

Uttalandet är ett typiskt exempel på politisering av revisionen, en företeelse lagstiftaren haft intentionen att förebygga. Inga-Britt Ahlenius, Christer Akej med flera, och jag är fullkomligt överens om att: Politiker ska inte granska politiker.

Froste Persson

Simrishamn

(utan trasa i byken mer än möjligen granskningen 2015)

Annons
Annons
Annons
Annons