Annons
Insändare

Insändare: Fullfölj VA-utbyggnaden enligt tagna beslut

Utbyggnad av va-ledningsnätet på landsbygden i Simrishamns kommun påbörjades under 90-talet med en kraftig utbyggnad i främst de södra delarna i kommunen. Utbyggnaden betraktades som mycket angelägen av miljöskäl eftersom många av fastigheternas vattenbrunnar hade ohälsosamt dricksvatten och primitiva anläggningar för rening av spillvattenavlopp.
Simrishamn • Publicerad 26 maj 2018 • Uppdaterad 27 maj 2018
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Fastighetsägarna fick själv avgöra om de skulle koppla till sig eller inte till kommunens va-ledningsnät. Verkligheten blev att i stort sett alla fastighetsägare anslöt sig frivilligt förmodligen för de lärt sig av historien att anslutningsavgifterna framöver sannolikt skulle öka och kanske till och med rejält.

En omfattande utbyggnad skedde också i Mälarhus- och Örnahus-området längs södra kusten. Nästan 500 fastigheter anslöt sig här.

Annons

Denna omfattande utbyggnad av vatten- och avlopp tog drastiskt slut genom ett beslut i kommunstyrelsen där det föreskrevs att utgiften för en utbyggnad fick bara ske om inkomsten vid utbyggnaden var lika stor.

Detta beslut blev i verkligheten ett totalstopp för va-utbyggnaden på landsbygden trots att nettot av driftkostnaden är mycket positiv. Det är nämligen så att man kan räkna med att varje ny abonnent tillför va-kollektivet cirka 5 000 kronor per år utöver inkomsten från va-anslutnings- avgiften.

Det innebär att utgiften för en utbyggnad inte behöver motsvara inkomsten för en utbyggnad år ett. Utan bara efter några år så blir det ekonomiskt försvarbart för va-kollektivet.

Det osunda totalstoppet blev med åren orealistiskt och kommunfullmäktige beslöt enhälligt 2006 att 17 utbyggnadsområden skulle byggas ut. Kommunfullmäktige beslöt också lite senare om utbyggnad av ytterligare två områden.

Alla dessa områden är utbyggda utom området Rönnebröd/Attusa/Tåghusa. En utbyggnad har påbörjats men avbröts tillfälligt för att det fanns risk för att vattentillgången inte skulle vara tillräcklig sommartid. Men det är inget problem längre eftersom kommunen nu har avtal med Tomelilla kommun.

Det allvarligaste problemet i just detta område är att det finns många fastighetsägare som inte har tillgång till drickbart vatten utan måste transportera det dit. En situation som är fullständigt orimlig.

Kommunfullmäktige har dessutom upprepat sitt beslut att utbyggnad ska ske bara för något år sedan.

Österlenpartiet kräver att utbyggnad snarast sker till Tåghusa, Attusa och Rönnebröd och med frivillig anslutning. Normal va-anslutningsavgift som alla andra betalar i kommunen ska tas ut. Inte mer

Christer Vigren

Kjell Dahlberg

Annons

Agne Johnsson

Österlenpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons