Insändare

Göran Brante (V): Göranssons text präglas av främlingsfientlighet och rasism

Ystad Artikeln publicerades
Skjutningar och gängkriminalitet kommer i droghandelns spår. Genom att nyttja droger bidrar man till denna ökande kriminalitet, menar Åke Andrén-Sandberg och Göran Göransson håller i stora delar med.
Skjutningar och gängkriminalitet kommer i droghandelns spår. Genom att nyttja droger bidrar man till denna ökande kriminalitet, menar Åke Andrén-Sandberg och Göran Göransson håller i stora delar med.

Replik på Göran Göranssons och Mohammad Omrans insändare (YA 6 september) om drogmissbruk i kommunen.

Egentligen har jag inte tid att befatta mig med de två kristdemokraternas främlingsfientliga text, för jag håller på med budgetarbete. Men när en sådan här oanständig drapa publiceras går det inte att hålla tyst.

Jag kommer här enbart att kommentera det starkt främlingsfientliga och nära hets mot folkgrupp-avsnittet i deras text som handlar om ”utrikesfödda killar och unga män”.

I detta stycke uttrycker Göran Göransson och Mohammad Omran sig så svävande och försåtligt att vi kan få för oss att de vet något som ingen annan vet. Jag frågar mig: Hur vet Göran Göransson och Mohammad Omran att de unga killar som är födda utrikes är präglade av våld och har en speciell syn på droger? Gäller det alla killar födda utrikes?

Göran Göransson och Mohammad Omran skriver ”flera av dem” om de utrikesfödda killarna, vilket leder läsaren till att tänka fler än hälften eller de flesta. Om infödda skriver de att ”flertalet”, dvs de flesta infödda är inte präglade av våld och har inte en speciell syn på droger. Hur vet de det? Har de någon fakta som visar på det?

Jag påstår att vad de skriver grundar sig i fördomar mot människor födda i andra länder än Sverige. Jag utmanar Göran Göransson och Mohammad Omran att presentera de empiriska data som visar att synen på våld och droger bland unga män skiljer sig beroende på var de är födda.

Den insändare som Göran Göransson och Mohammad Omran fått publicerad är definitivt främlingsfientlig, den kan kanske kallas för hets mot folkgrupp (om än delvis dolt) och möjligen kan insändaren kallas rasistisk. Vi vet alla att de syftar på unga män från Mellanöstern och Afrika. För det finns väl ingen som tror att de skriver om unga män från Danmark?

Texten är oanständig och definitivt kränkande! Jag menar att det här är en djupt xenofobisk text som gränsar till straffbar.

Det tycks vara så att drogmissbruket ökar, även bland unga. Det är oroande. Politiker ska uppmärksamma situationen och vara beredda att ta beslut, men de ska överlåta åt experter att beskriva läget, samt diskutera orsaker och åtgärder. Annars blir det mest gissningar grundade i personliga känslor och fördomar, och det är ingen stabil grund att utgå från.

Göran Brante

Anti-rasist och vänsterpartist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.