Insändare

Göran Göransson: Fullmäktige som en lekstuga för vuxna

Ystad Artikeln publicerades
Knutssalen – en lekstuga för vuxna? Ja det menar i varje fall Göran Göransson (KD).
Foto: Thorsten Persson
Knutssalen – en lekstuga för vuxna? Ja det menar i varje fall Göran Göransson (KD).

Ystads fullmäktige blir allt mer en spelplan för ”vuxnas” politiska lekar – allvarligt när politiker verkar lägga ned mer energi och tid på utspel, detaljer än på de stora utmaningarna.

Pinsamt men sant – ledamöterna i ungdomsfullmäktige verkar faktiskt fungera bättre i denna bemärkelse.

Vilka seriösa vuxna och inte minst ungdomar blir sugna på att lägga ned en massa tid i en till synes meningslös och irrationell verksamhet, en politisk ”grottekvarn” Med all rätt borde de vara ordentligt avskräckta efter torsdagens fullmäktige.

Som flertalet medborgare är medvetna om, står vi inför en mycket allvarlig ekonomisk situation i bland annat Ystads kommun, vilket också blev tydligt för alla ledamöter, då ekonomichefen fick ordet.

Tyvärr fick man inte intryck av att detta gick in i ledamöternas medvetande. Engagemanget fokuserades på taktik, detaljer i ordalydelser, småpengar och i vissa fall önsketänkande, som i slutändan kan få svåra ekonomiska konsekvenser.

Utmaningarna, de stora och svåra frågorna kom som nästan alltid på skam.

Det är som vi vet lättare att ”grotta ned sig” i de små frågorna än de riktigt stora, svåra och avgörande frågeställningarna.

Har vi verkligen råd att fokusera på fel saker i den demokratiska processen – självklart inte. Vi pratar oss varma för att verksamheten ska prioritera – när ska vi politiker göra detsamma.

Detaljdiskussioner och mycket av den demokratiska processen borde ha hanterats fullt ut i nämnderna – ett enhälligt nämnds beslut borde kunna gälla även i fullmäktige – ändringsförslag, protokollsanteckningar och reservationer borde ha processats i nämnder och kommunstyrelse.

Det är hög tid att vitalisera och rationalisera den demokratiska processen, vilket vi aktiva förtroendevalda har ett stort ansvar för. Vi kan med andra ord inte fortsätta, som inget har hänt.

Vår omvärld ändras i en våldsam fart, vilket också borde få återverkningar i kommunens politiska processer. Var finns de stora visionerna i våra diskussioner, när ska vi processa de avgörande frågorna, när ska vi lyfta blicken och komma vidare ur den ibland futtiga tankevärlden och när ska vi tänka ekonomiskt i våra politiska processer.

Att lägga ned tid och kraft på hyllvärmande policys och strategier, som tyvärr ofta ändå inte leder någon vart, är ingen kreativ väg framåt.

Göran Göransson

KD Ystad

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.