Annons
Insändare

Håkan Stigander, Ystad: Bo Pellnäs med pekpinnarna

På fredagens (3 april) ledarsida i Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet förekommer en gästkrönikör Bo Pellnäs, som är så kallad säkerhetspolitisk kommentator och som då och då dyker upp i tidningen. Gemensamt för de flesta av hans krönikor är angrepp på andra länders sätt att hantera egna angelägenheter och problem kombinerat med svenska pekpinnar.
Skåne • Publicerad 7 april 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs

Det står givetvis Bo Pellnäs fritt att uttrycka sina uppfattningar men när han framhåller dem som vore de fakta, som i den senaste krönikan, är det omöjligt att låta dem vara oemotsagda.

Den här gången var det de relativt unga demokratierna i Polen, Ungern och Israel som stod i skottgluggen.

Annons

Polen anklagas för att ”genomdrivit” att parlamentsvalet där hålls som planerat den 9 maj ”trots Corona”. Beslutet togs av en majoritet i parlamentet men nu antyder Pellnäs att det skett på ett otillbörligt sätt och antyder också att det skulle skapa möjlighet för valfusk genom ”att det inte går att säkerställa att rösträkningen sker på rätt sätt”. Hur vet Pellnäs det?

Han påstår också att valet troligen innebär fortsatt förtroende för sittande president och att därmed ”rättsväsendet fortsätter att monteras ner…”. Vad han för förmodligen hänsyftar till är att Polen förra året beslutade lämna en av de få återstående principerna sedan kommunisttiden, nämligen att domarkåren i högre domstolar utses av domarkåren själv, för att nu istället i huvudsak utses av parlamentets andra kammare. I de flesta europeiska länder inklusive Sverige utses ledamöterna i högre domstolar på motsvarande sätt. Att EU har kritiserat Polen för denna reform säger mer om EU än om Polen.

Så har vi Ungern. Där har undantagslagar och undantagstillstånd införts precis som på många andra håll i Europa på grund av coronaviruset. Det ungerska parlamentet har med stor majoritet röstat för att en mycket stor makt i samband med detta då tillfaller premiärministern. Detta tolkar Pellnäs som att nu ”tycks diktaturen vara ett faktum” och hänvisar också till redan ”genomförd maktkoncentration”. Jag hade för mig att Ungern fortfarande är en demokrati och att fördelning av makten sker i enlighet med folkviljan.

Inom EU finns ingen samordning eller stöd för enskilda länder med anledning av Coronaviruset (det är snarare konkurrens mellan länderna) utan det är upp till varje nation att forma sin egen struktur för ledarskap och strategi i denna svåra stund. Ser man på den sorgliga världsstatistiken tycks Ungern ha hanterat situationen väl, särskilt i jämförelse med Sverige. Med en befolkning som är ungefär som Sveriges är antalet redovisade Corona-smittade i Ungern bara 10 procent av motsvarande antal i Sverige och fördelningen av antalet avlidna är ungefär densamma. För Pellnäs tycks det inte vara viktigt vad man uppnår utan hur man gör det. Troget sitt mantra passar Pellnäs också på att i sin krönika lovorda den svenska regeringen för sina insatser mot coronaviruset.

Pellnäs uppfattning påminner lite om den åsikt som någon ”politiskt korrekt” lär ha uttryckt i början av coronakrisen (jag är inte säker, kanske är det en skröna, hoppas det!): ”Vi kan inte låta folk arbeta hemma. Det vore inte jämlikt eftersom inte alla kan arbeta hemifrån!”

Inte heller den enda demokratin i Mellanöstern, Israel, finner Pellnäs gillande. Efter det senaste parlamentsvalet fick ingen av de två ledande partigrupperna egen majoritet. Eftersom vänstergruppen inte ville söka stöd hos de arabiska parlamentsledamötena fortsätter det största partiet, likudpartiet att regera. Detta tolkar Herr Pellnäs som att ”de långsiktiga möjligheterna att bevara en demokrati i Israel förefaller allt dystrare.” Det skulle vara intressant att någon gång få se Pellnäs pekpinnar mot de länder som utgör ett verkligt hot mot Israels demokrati.

Håkan Stigander

Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons