Annons
Insändare

Hjärtemånaden för ett bättre liv

Varje år i februari uppmärksammas Hjärtat av riksförbundet Hjärtlung genom kampanjen ”Hjärtemånaden”.
Sjukvård • Publicerad 6 februari 2018
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20080206 - Hjv§rtoperation pv• S:t Gv?rans sjukhus. Bypassoperation.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Kod 30142
** OUT DN (v§ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **
STOCKHOLM 20080206 - Hjv§rtoperation pv• S:t Gv?rans sjukhus. Bypassoperation. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Kod 30142 ** OUT DN (v§ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vi vill synliggöra patienten och visa att det finns stora mörkertal i några av våra största folksjukdomar som till exempel hjärtsvikt.

Hjärtsvikt är den vanligaste diagnosen vid Sveriges medicinkliniker, den vanligaste orsaken till vård på sjukhus och en vanlig komplikation till följd av hjärtinfarkt eller en längre tids högt blodtryck.

Annons

Hjärtsvikt är en kronisk sjukdom som innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod. De vanligaste tecknen på hjärtsvikt är trötthet, bensvullnad och andfåddhet vid vila eller ansträngning.

Cirka 300 000 svenskar bedöms lida av hjärtsvikt, varav bara ungefär två tredjedelar har fått diagnos och därmed möjligheten att få korrekt behandling.

Förutom att patienterna inte hittas får de med diagnos även en bristfällig behandling i majoriteten av Sveriges landsting. Endast tre av totalt 21 landsting uppfyllde Socialstyrelsens målnivå 2015 för grundläggande läkemedelsbehandling.

Hjärtsvikt är ett allvarligt och livshotande tillstånd, om man inte får behandling. Prognosen är ofta sämre än för många av de vanligaste cancersjukdomarna.

Var femte patient som vårdas på sjukhus för hjärtsvikt, avlider eller läggs in på nytt inom 30 dagar. Det stora antalet sjukhustillfällen är ett tecken på att vården av olika skäl missar behandlingen för många av patienterna.

Det skulle inte behöva vara så. Om ett bättre omhändertagande infördes, från misstanke om hjärtsvikt till tidig diagnos och korrekt behandling – via hjärtsviktsmottagningar och registrering i kvalitetsregister – skulle fler hjärtsviktspatienter leva längre och få betydligt mycket bättre livskvalitet.

Dessutom skulle fler undvika att läggas in på sjukhus. Detta skulle bespara ett stort lidande för den enskilde.

Ronny Nielsen

Ordförande Hjärtlung-föreningen, Ystad – Sjöbo – Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons