Insändare

Inga nazister på våra gator

Anna Wallentheim ,

För några veckor sedan marscherade den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg. Regeringen har bjudit in till blocköverskridande samtal för att diskutera hur den tilltagande våldsamma extremismen ska stävjas. Att Sverigedemokraterna inte bjudits in är inte så konstigt, med tanke på partiets kopplingar till NMR och den svenska nynazismen.

Trots konfrontationer och tumult lyckades polisen hindra att NMR:s manifestation i Göteborg urartade. I alla fall för denna gång.

NMR är en av de farligaste extremistiska grupperingarna i landet. De har genomfört flera bombdåd mot flyktingförläggningar och politiska motståndare i Sverige. Gång på gång hotar de demokratiskt valda företrädare och fredliga sammankomster. Man har också kunnat visa att NMR stridstränas av paramilitära grupper i Ryssland.

De blocköverskridande samtal som nu förs om högerextremismen är viktiga steg på vägen för att vi ska kunna ta krafttag mot våldsbejakande grupperingar som NMR. Sverigedemokraterna har dock inte bjudits in, vilket Jimmie Åkesson (SD) ifrågasatt.

Beslutet att inte bjuda in SD är dock inte så konstigt. Gång på gång kommer rapporter med nya avslöjanden om Sverigedemokraternas kopplingar till vit makt-miljön.

Så sent som för ett par veckor sedan avslöjades att 14 valda SD-politiker ekonomiskt stöttat NMR.

På Sverigedemokraternas festival förra månaden poserade SD:s partisekreterare Rikard Jomshof på bilder med Daniel Frändelöv, ledande nynazist.

Faktum är att Expos granskning visar att 30 procent av Sverigedemokraternas kandidater till valet 2014 hade gillat eller delat innehåll från vit makt-miljön, till exempel NMR, på Facebook.

Jimmie Åkesson gör allt han kan för att låtsas som ingenting när nya kopplingar mellan hans parti och den svenska nynazismen avslöjas. Att Åkesson kräver att NMR ska stämplas som terrororganisation är det inget annat än ett försök att tvätta bort sanningen om hans eget parti.

Den våldsbejakande politiska extremismen måste bort från svenska gator. Att involvera Sverigedemokraterna i det arbetet, trots alla kopplingar till nynazismen och vit makt-rörelsen, skulle knappast vara till gagn för den svenska demokratin.