Insändare

Inget är som praktiskt som en fungerande teori

Simrishamn
Österlengymnasiet i Simrishamn med praktiska utbildningar, som Wilma Olsson menar att det är viktigt att behålla.
Österlengymnasiet i Simrishamn med praktiska utbildningar, som Wilma Olsson menar att det är viktigt att behålla.

Anna Hallqvist i Simris kommenterade Wilma Ohlssons inlägg i YA 31 oktober och anser att praktiska program är viktigare än teoretiska och att samhället klarar sig bättre utan professorer än utan rörläggare, elektriker och snickare.

Jag kan hålla med om att en duktig hantverkare är ett lämpligt val om man behöver renovera sitt gamla hus eller att bygga ett nytt hus när alla ritningar finns, alla dimensioner på det bärande systemet är angivna, värmesystemet är dimensionerat och elsystemet är konstruerat.

Men vem tog fram detta underlag? Förmodligen en ingenjör. Och vem lärde ingenjören allt som behövdes för att kunna konstruera byggnader, broar och tunnlar? Med stor sannolikhet en professor på en högskola.

Till skillnad från Anna Hallqvistär jag övertygad om att samhället behöver både duktiga teoretiker och hantverkare. Inget är så praktiskt som en fungerande teori.

Bertil Fredlund (M)

Professor i byggnadskonstruktion, Skåne-Tranås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.