Insändare

Insändare: Sommarjobb viktiga i processen att i självständig

Ystad Artikeln publicerades
Sommarjobb
Foto: Christine Olsson/TT
Sommarjobb

Svar på insändare ”Vi kan inte spendera pengar som inte finns” av till Jan Erlandsson (-) och Christian Persson (M) i YA 4 april.

Vi tar ansvar för vår politik och den politik som vi blivit valda för att bedriva. Det är inget som vare sig ni eller era ungdomsförbund behöver vara bekymrade över. Framförallt är det inget som våra väljare behöver oroa sig för eller känna sig lurade på.

Svårare är det troligen för socialnämndens ordförande och hans väljare. Att stolt visa upp en partibeteckning som inte betyder något (-) är märkligt efter ett val med många personkryss och att efter att ha blivit vald av ett parti sedan alliera sig med andra partier.

Även ungdomsförbunden med Kevin Sundin (M) och Mohammad Omran (KD) uttrycker frågeställningar kring detta.

Det skulle vara bra om ni lär ungdomarna den kunskap som finns. Det bör ingå i ungdomsförbundens politiska skola att kommun, region och riksdag är en del av vårt demokratiskt styrda samhälle.

Likaså skulle det säkert vara bra att även ni har interna utbildningar och kan lära av varandra över partigränserna. KD och Göran Göransson kan dra nytta av er ekonomiska expertis och inte lägga besparingskrav i samma mening som kortare sommarlov.

Nu framkommer det emellertid att socialnämnden kommer att göra ett stort budgetunderskott 2019 så eran expertis kanske inte är den vassaste.

Åldersgruppen 16–19 år i Ystads kommun kommer att öka till 2020 enligt befolkningsprognosen. Med nuvarande invånarantal i den åldersgruppen är det mindre än 10 procent som kommer att erbjudas sommarjobb.

Det finns flera ungdomar som har ett nätverk som medför att de kan erbjudas anställning i Ystads kommuns blomstrande näringsliv, men kanske inte drygt 1000 ungdomar.

I politiken är det viktigt att hålla sig till fakta. Den budget som är antagen anger i budgetdirektiven att alla ungdomar som söker sommarjobb också ska erbjudas ett sommarjobb om platser finns att erbjuda. Detta har socialnämnden valt att frångå med hänvisning till anslaget budgetbelopp.

Men det framkommer inte om det med hänvisning till budgetdirektiven hade kunnat hanteras inom ram.

Det är emellertid roligt och positivt att läsa att fler ungdomar i Ystads kommun ska erbjudas sommarjobb de kommande åren. Det ger oss en förhoppning om att ni har insikt om vad en anställning betyder för en ung vanlig människa.

En ung vanlig människa som inte har en häst i stallet och inte heller en bil som väntar efter avlagt körkort. För en helt vanlig ung människa är sommarjobbet en viktig process i att bli självständig.

Cecilia Magnusson-Svärd (S)

Roger Jönsson (S)

Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.