Insändare

Insändare: Är det verkligen krig vi vill ha?

Österlen Artikeln publicerades
Helikopter,
Foto: Gorm,Kallestad
Helikopter,

Nu övas det krig i vårt område. Den 7 juni brakade det loss i södra Östersjön då försvarsmakten samt partnerländer inom Nato demonstrerar sin stridsförmåga. Stridsflyg opererar i luften, det är blir ubåtsjakt och ytstrid med fartyg och cirka 500 soldater som landstiger på självaste midsommarafton.

Det lär märkas över Österlen. Beskjutningar kan förekomma även nattetid och över Ravlundafältet ska fallskärmshoppare sväva ner i vart fall en av dagarna.

Totalt deltar 18 nationer med närmare 12 000 personer, 44 örlogsfartyg och mer än 40 stridsflyg och helikoptrar. Själva upplägget leds och planeras av chefen för den amerikanska andra flottan.

Varje år sedan 1972 genomförs Baltops, som övningen kallas. I år Baltops 19. Det svenska deltagandet omfattar en ubåt och två korvetter som leds av det brittiska flaggskeppet HMS Albion.

Allt detta sker samtidigt som vi ska minska utsläppen av koldioxid och riksdagen har antagit 16 svenska miljömål. Men Försvarsmakten krävs inte på någon som helst redovisning av sina utsläpp. Ett JAS-plan drar mellan ett och fyra kilo bränsle per sekund.

Varför diskuteras sällan militärens bidrag till klimatkrisen? Vill svenska folket verkligen ha det här?

Överbefälhavaren vill dessutom öka anslaget i minst tio år till en budget över 100 miljarder 2035, en fördubbling av dagens anslag. Är det så vi ska hushålla med våra skattepengar?

När ska Försvarsmakten öva på hur man bidrar till fred? Baltops 19 lär provocera i öst, är det som är avsikten?

Vi i Kvinnor för fred tror inte på upptrappning. Vi tror på samtal och diplomati. Någon annan väg till fred finns inte.

Jea Jonsson

Tomelilla

för Kvinnor för fred