Insändare

Insändare: C-missnöje med gratis tåg och buss för unga

Skåne Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Vi kan bara beklaga att Centerpartiet är missnöjda med beslutet att ge ungdomar som slutar årskurs 6, 7, 8 och 9 i grundskolan samt årskurs 1 och 2 på gymnasiet möjlighet till gratis kollektivtrafik i sommar.

För oss, socialdemokrater och miljöpartister, handlar det om att kunna ge skånska ungdomar jämlika villkor för att kunna ta sig runt i Skåne och uppleva vår fantastiska natur och kulturrikedomar genom fritt resande.

Det ska inte vara en klassfråga att följa med kompisar eller familj och bada, delta i sommarlovsevenemang eller besöka nya smultronställen.

Vi vill, till skillnad från Centerpartiet som både på regional såväl som på nationell nivå röstade mot förslaget, ge ungdomar lika möjligheter till resande.

Vi hoppas också grundlägga ett klimatsmart resande som ungdomarna tar med sig i framtiden. Därför har vi drivit igenom beslutet att ge ungdomarna denna möjligheten redan i sommar.

För att ge möjlighet att resa i den allmänna kollektivtrafiken även för barn och ungdomar med funktionshinder, utökade därför det rödgröna styret erbjudandet om gratis resande så att alla berörda ungdomar som kan uppvisa en personlig sommarbiljett tillsammans med färdtjänstlegitimation får ta med sig en ledsagare ombord kostnadsfritt.

Däremot har enbart 23 av Skånes 33 kommuner valt att sluta avtal med Region Skåne för driften av färdtjänst. Vi hoppas att alla kommuner så småningom väljer att Region Skåne ska sköta all färdtjänst men i dag är det upp till varje kommun att hantera resurser och praktiskt utförande för färdtjänst i den kommunala regin.

Det möjliggör därmed inte för Region Skåne att fatta beslut om fria resor för alla de ungdomar som har färdtjänst.

Birte Sandberg och Lars Hansson anser sig själva vara handlingskraftiga, men ännu en gång visar de upp ett häpnadsväckande motstånd mot alla försök att hitta lösningar som är både finansierade och ansvarstagande. Klassisk centerpartistisk politik som tyvärr utestänger grupper i samhället.

Det är oseriöst att på nationell nivå visa stort missnöje och avvisa förslaget om gratis kollektivtrafik för ungdomar för att sedan på regional nivå, via lokal media, påstå sig vara ansvarstagande och vilja ändra det beslut som man varit med och fattat i kollektivtrafiknämnden veckan innan.

Det är ett skådespel inför väljarnas ögon som vi hoppas kunna slippa i den fortsatta valrörelsen.

Stefan Svalö (S)

Ordförande i kollektivtrafiknämnden

Nicklas Ljungström (MP)

1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden