Insändare

Insändare: Charles de Gaulle hade rätt om britterna

Europa Artikeln publicerades
General Charles De Gaulle , här på en bild frrån 1947, hade senare år rätt i sina farhågor angående britternas Europaintresse, menar Peter Lindgren.
Foto: JEAN-JACQUES LEVY
General Charles De Gaulle , här på en bild frrån 1947, hade senare år rätt i sina farhågor angående britternas Europaintresse, menar Peter Lindgren.

Vi har i Sverige fått åse det bedrövliga kaoset av Storbritanniens utträde ur EU.

Det är obegripligt hur man efter tre år inte kunnat komma till en godtagbar lösning.

Nu kanske hotar en hård brexit som kommer att drabba inte bara Storbritanniens utan också EU-ländernas handel och fri rörelse över gränserna för medborgarna .

Jag erinrar mig hur Charles de Gaulle kraftigt motarbetade Storbritanniens önskan om inträde i EU. Han ansåg att britterna inte hade det verkliga intresset för Europa utan var mera intresserade av det transatlantiska samarbetet.

Utöver hans åsikt ska vi inte glömma hur Margaret Thatcher hotade unionen och landet fick betydligt bättre villkor för att kvarstanna. i unionen

Man kan nu så i efterskott konstatera att den franske presidenten hade rätt i sin uppfattning om Storbritanniens inträde i EU.

Man kan redan nu se hur många större företag lämnar landet och att Europas finansiella centrum lämnar London och etablerar sig i Frankfurt eller Bryssel.

Redan nu har över 2000 britter har ansökt om svenskt medborgarskap. Och det allvarligaste är att en stor majoritet av de brittiska ungdomarna önskar kvarstanna i EU. Man kan med andra ord säga att man skjuter sig själv i foten.

Peter Lindgren

Före detta diplomat, Ystad