Insändare

Insändare: Dags att införa ett etiskt kontrakt inom Ystadspolitiken

Ystad Artikeln publicerades
Onsdagens fullmäktige i gamla rådhuset blev en tråkig tillställning med personangrepp och slag under bältet, anser Anja Edvardsson.
Onsdagens fullmäktige i gamla rådhuset blev en tråkig tillställning med personangrepp och slag under bältet, anser Anja Edvardsson.

Som folkvald politiker är jag aktiv och går på många möten och sammankomster.

Onsdagen den 17 april var jag ledamot på kommunfullmäktige i Ystad.

Jag hade läst handlingarna och kände mig förväntansfull. Det var viktiga ärenden på dagordningen, folkhälsoprogram och årsredovisning bland annat.

Men när vi kom till årsredovisningen visade det sig bli en hel del raljerande och pajkastning, personangrepp och slag under bältet istället för den sakliga debatt jag sett fram emot. Många av inläggen var allt annat än sakliga och trevliga i tonen.

Politiken i Ystad har mycket att lära av ungdomsfullmäktige, där ungdomarna debatterar på ett långt mer vuxet sätt.

Jag gick med i politiken för att jag tror på demokrati och yttrandefrihet, som bygger på respekt för varandras tankar och idéer och självklart respekt för varandras person.

Hur ska vi få nya ledamöter att våga ställa sig upp och debattera om de riskerar att mötas av hån och raljerande?

Det är dags att använda sunt förnuft och god ton även om vi tycker olika. Det kanske rentav behövs ett etiskt kontrakt?

Anja Edvardsson (s)

Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.