Insändare

Insändare: Dags att protestera mot digitaliseringshysterin

Simrishamn Artikeln publicerades
Självklart borde det även i fortsättning gå att lämna in medborgarförslag på ett skrivet pappet, aanser Kerstin Cedergren
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Självklart borde det även i fortsättning gå att lämna in medborgarförslag på ett skrivet pappet, aanser Kerstin Cedergren

Tänk att Pia Ingvarsson och jag skulle ha samma åsikter om ett projekt i Simrishamn. Bra Pia att du vågar protestera mot tokigheterna om digitaliseringshysterin i kommunen.

Vi kunde i YA 13 juni läsa att det blivit väldigt arbetskrävande för personalen i Simrishamns kommun med alla inkomna medborgarförslag som skrivits ”på papper”. Genom att få materialet digitalt så skulle man lättare kunna sortera bort misshagliga förslag.

Kravet för digitaliseringen var, tycker jag, mycket underligt: ”att tjänstemännen direkt ska kunna avfärda förslagen”! Är meningen med förslagen att de ska avfärdas? Inte läsas och tas i beaktande?

Men varför skulle det gå snabbare att läsa en A4-sida på datorn än på en vanligt skriven A4-sida? Kan tjänstemännen kanske inte längre läsa vanlig text? Då bör de nog gå en kurs i detta eller söka nytt jobb där man inte behöver läsa något alls!

För att krånga till det hela ännu mera så måste man då använda sig av kommunens hemsida, där man först måste registrera ett konto med hjälp av digitalt bank-id. Hur många vill ha sina bank-id-uppgifter snurrande omkring bland kommunens tjänstemän? Bland en personal som inte ens kan läsa vanlig text skriven på papper?

För få igenom olika förslag, så måste under två månader minst 75 personer ”gilla” förslaget.

Enklast är ju då att alla datorkompisarna genast ”gillar” förslaget och vips går det igenom. Godtyckliga medborgarförslag blir resultatet. En gunga i en park kan ju då ställas mot önskemål om förbättring av trafiksituationen på en annan ort.

Jeanette Ovesson är ny på sin post och uppenbarligen okunnig om kommunens befolkningsstruktur om hon tror att dessa tokerier kan ”öka engagemanget bland medborgarna”?

Det sägs ju redan nu vara för stor belastning på personalen - hur ska dessa då orka läsa alla nya digitalt insända förslag. Om man inte hinner med dem som hittills skickats in på vanligt sätt??

Vilka är det som inte kommer att ha en chans att få sina röster hörda? Jo, äldre människor, som kanske inte är så datorvana/inte har dator, men ändå vill ha ett ord med i laget så länge de betalar skatt till kommunen. Det är diskriminerande. Och ogenomtänkt.

Det är ni politiker som ska se till att alla kommer till tals, var och en på sitt sätt! Inte bara låta datanissar styra kommunen! Måtte det i fullmäktige sitta några förnuftiga personer som ser till alla invånare och därför kastar förslaget i soporna.

Har ni för mycket pengar så använd dem där de behövs – till viktiga saker i småbyarna (till exempel lagning av broar ). Då hade ni kanske fått många ”gillar”.

Kerstin Cedergren

Vitemölle

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.