Insändare

Insändare: De statliga myndigheters flygutsläpp ökar

Landsbygdspolitik Artikeln publicerades

 

Ett trafikflygplan med två vita kondensationsstrimmor efter jetmotorerna passerar över Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ett trafikflygplan med två vita kondensationsstrimmor efter jetmotorerna passerar över Stockholm.

Som resultat av landsbygdskommitténs betänkande så håller nu ett tjugotal statliga myndigheter på att flyttas ut från Stockolm. Och fler står på tur.

Den positiva landsbygdseffekt som hävdas är rent nonsens eftersom flytten sker till redan stora städer. Vilket bara ytterligare sänker den verkliga landsbygden.

Verksamheterna riskerar dessutom att ta skada. Allt till en beräknad kostnad av minst en miljon kronor per anställd och flytt.

Nu visar det sig också – föga överraskande – att utflyttningen (redan nu) har medfört en ökning av flygutsläppen. Det borde man ha förstått.

Liksom all annan skada en utflyttning för med sig.

Statliga verk och myndigheter hör huvudstaden till. Speciellt om de redan ligger där!

Jag tycker synd om statsminister Stefan Löfven som tvingas stå och försvara debaclet. Närsom tankarna kretsar kring ”en affär och en bensinmack”.

Detta, hans återkommande uttalande rörande landsbygdens behov (och uppgifter) är kanske också ett sätt för honom att uttrycka sitt ogillande över landsbygdskommitténs arbete?

Det är iallafall – i all sin enkelhet – av betydligt större värde än hela landsbygdskommitténs amatörmässiga betänkande.

Carl Bengtsson

Rygla