Insändare

Insändare: Det finns ingen sjö att ösa ur

Skurup Artikeln publicerades
Slimmingeby skola fortsätter verksamheten till hösten.
Foto: Mark Hanlon
Slimmingeby skola fortsätter verksamheten till hösten.

Kommentar på insändaren i YA 9 maj ”Rädda skolan i Skurup” av Maria Ivansson (MP)..

Det har inte ens gått ett halvår från att Miljöpartiet och resten av den rödgröna truppen lämnat styret och nu skriver Maria Ivansson att den usla ekonomin (minus 50 miljoner kronor) i Skurups kommun är Moderaternas fel. Detta visade sig först efter att bokslutet från 2018 var färdigt.

Om det får Maria Ivansson att sova bättre om nätterna, kan vi låta henne tro det. Däremot löser smutskastningen och förnekelse inga ekonomiska problem utan det krävs handlingskraft för att komma tillrätta med problemet.

Vi ska vara glada att det är vår budget som gäller i kommunen annars hade underskottet varit betydligt större då oppositionens budgetförslag innebar mindre pengar till skolan.

Eftersom Maria Ivansson menar att vi Moderater har bristande politisk kompetens undrar jag varför hon och hennes kollegor inte visat vägen genom att ta ansvar för kommunens bästa och lagt ett eget förslag som skulle kunna balansera upp åtminstone skolans underskott på minus 34 miljoner.

Jag får dock berömma Maria Ivansson för att hon förstått att kommunens fantastiska personal kämpar på allt vad de kan och att de redan går på knäna efter flera års krisiga ekonomiska läge där de tvingats nödbromsa varje år för att försöka få det att gå ihop på sista raden. Detta trots att de tvingats spara in underskott från enheter som inte har ekonomisk bärighet.

Vår fantastiska personal om någon är alltså värda en balanserad ekonomi där man kan göra långsiktiga satsningar och ha en studieplanering som håller och därmed få kvaliteten att öka.

De ekonomiska problemen är ett resultat av en fyraårig oansvarig politik, som oppositionen ständigt varnat för, där vi nu ser en kostnadsexplosion i samband med att statliga bidrag upphör och kostnaderna inom skola, vård och omsorg består.

Det finns två val, antingen fortsätta hyvla av verksamheten som pågått i flera år eller omstrukturera och göra större förändringar för att kunna satsa ordentligt på våra barn igen. Det finns ingen sjö att ösa pengar ur, Maria Ivansson.

Vi behöver tänka nytt! Om man tänker som man alltid har tänkt, kommer man göra som man alltid har gjort och då kommer det bli som det alltid har varit!

Åsa Ekblad (M)

Ordförande skol- och utbildningsutskottet, Skurup