Insändare

Insändare: Effektivare utan P-automater

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Ola Torkelsson

På 1980-talet var jag inhyrd i ett varuhus. På parkeringsplatsen började man en dag sätta upp P-automater.

Vi frågade oss varför? Det var ju till förfång dels för varuhuset, men också för dess kunder.

Förklaringen var enkel när frågan ställdes till en montörer av dessa automater. “Det kan väl knappast löna sig med en krona i timmen”?

Rakryggat och av svaret förstod jag hur fel man kan ha. “Det är inte den krona man lägger i utan den krona man inte lägger i”

Lite undrande, “hur då menar du?” Mannen tittade på mej och log. “Om du inte lägger i en krona så tar vårt privata bolag ut en” (och här häpnade jag över det ironiska namnat) “kontrollavgift”.

Mannen fortsätter “Den är på 400 kronor. Om de inte betalas kommer den verkliga vinsten”. “hur då menar du?” frågar jag nu för tredje gången.

“Jo, om du inte betalar 400 kronor, går man till domstol och den kostnaden för den felparkerande blir inte billig.” “Så kan man väl inte göra”? (fråga nummer fyra) “Jo visst”.

Företaget måste vara ett av det mest lönsamma i landet. Ett litet kontor. X antal “kontrollörer”. Några tryckta lappar med ordet “kontroll” som sticker i ögonen.

Men så kan det väl inte gå till? kanske någon säger.

Företaget, som är livaktigt, arbetar under många namn och är rikstäckande. Ordet “car” ingår i de flesta av företagets namn.

Alltså har, enligt uppgifter i YA, företaget lyckats övertala politiker i Simrishamn att det är nödvändigt att upprätthålla ordningen vid parkering i kommunen.

Dessutom slipper man, som i gamla tider, betala kostnaden för P-automater.

Åke Danielsson

Skillinge, opolitisk i denna fråga