Annons
Insändare

Insändare: EU-valet handlar om fred, frihet, ansvar och frihandel

1679 slutade Sveriges sista krig mot Danmark. 1789 genomlevde Frankrike en revolution. 1861 skrev John Stuart Mill ”Om det representativa styrelseskicket”. 1940-talet gav Europa ett andra världskrig och ett folkmord. 1989 föll Berlinmuren. 2000 öppnades Öresundsbron – och vi kan (i princip!) gå till Rom.
Europa • Publicerad 22 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Berlinmuren
BerlinmurenFoto: Markus Schreiber

Några enstaka årtal bland alla andra tusentals hemska, dramatiska, vidriga eller ljusa och genomgripande händelser som nu gått till historien.

Men historien tar inte slut här och vi är inte framme vid någon sorts mål. Förhoppningsvis har Europa många sekler och millennier framför sig.

Annons

År 2200 är det vi som har gått till historien. Hur ser vårt eftermäle ut?

Gjorde vi vad vi kunde för friheten och välståndet, naturen och miljön i denna lilla (EU-delen) men så rika och viktiga världsdel? Hur ser våra efterkommande på vad vi åstadkom? Kan vi se dem i ögonen?

Valet nu på söndag handlar faktiskt om något mycket mer och mycket större än felskapta gurkor och EU-parlamentarikernas ekonomi.

Det gäller fred och frihet, stärkt demokrati, socialt ansvar, frihandel och gemensam kamp mot en hotande miljökatastrof. Kan någon låta bli att rösta för det man tror på?

(Och tack, Beethoven för ”nationalsången”)

Inga Lill Högberg (L)

Södra Mellby

Annons
Annons
Annons
Annons